1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Владимир Каролев: Министър Москов да се извини или просто да спре кампанията си за въвеждане на данък върху храните

Владимир Каролев: Министър Москов да се извини или просто да спре кампанията си за въвеждане на данък върху храните

Снимка:

Производителите и преработватели нарекоха “нонсенс” идеята на здравния министър

“Този закон, който няма да бъде въведен, би създал много проблеми, а чисто фискално  ще доведе до загуби за държавата - част от предприятията ще фалират, големи инвеститори обявиха, че ще изнесат производството си, ще има по-малко приходи от ДДС”. Това заяви икономистът Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, по време на конференция за здравословното хранене.

В рамките на изложението на хранително-вкусовата индустрия в Интер Експо Център се състоя кръгла маса, на която производителите и преработвателите на храни се обединиха около тезата, че предлаганият от министъра на здравеопазването данък върху вредните храни, е абсурден. Всички бяха единодушни, че цените на основни храни ще скочат и ще плащат всички потребители.

Каролев, който уточни, че изразява мнението на министъра и Министерството на икономиката, съобщи, че вече две седмици няма отговор от министъра на здравеопазването на писмо, с което се искат анализи и факти, върху които почива идеята за въвеждане на данък “вредни храни”.

Съветникът на Лукарски заяви, че е вредно да се въвежда данък по аналогия с Унгария. “Унгарците имат много по-различни хранителни навици - ядат много солени меса и сирена. Доходите в Унгария са много по-високи”, заяви Каролев.

Той повтори изложената от професора по хранене и диететика Божидар Попов и доц. д-р Светослав Ханджиев теза, че основните причини за затлъстяването са приемът на много калории и обездвижването, а не една или друга съставка в храните.

“Призовавам г-н Москов, всеки  прави грешки, да се извини, или даже, ако иска, да не се извинява, но да престане с тази своя кампания, защото всеки от нас тук има да прави по-полезни неща от това да обяснява колко са грешни идеите на един министър, който вече няма подкрепа и в собствената си партия”, обяви Каролев.

По време на конференцията бе прочетен поздравителен адрес от министъра на здравеопазването, в което се казва: “Подкрепям вашето начинание, тъй като здравословното хранене и здравето на най-малките пациенти е един от основните приоритети в работата на МЗ”.

Участниците в срещата, сред които председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева,  Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Асоциацията на преработвателите на плодове и зеленчуци, Жана Величкова, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на безалкохолни напитки, много лекари, професори по хранене, производители, шефове на големи търговски вериги, обмениха информация, представиха факти и данни, че подобряването на здравето на нацията зависи от добрата информираност на населението и работата с потребителите, учениците и родителите за промяна в хранителните навици и повече двигателна активност.

Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, подчерта, че здравословното хранене е балансираното хранене, от което не бива да се изключват никакви съставки, тъй като това би довело до ръст на хранителните разстройства в населението. Той обяви, че термин “вредни храни” не съществува.

Доц. Людмила Иванова от Медицинския факутет на СУ ”Св. Климент Охридски” обяви, че е крайно непродуктивно налагането на данъци върху храни.

Обявен бе и стартът на национална информационна кампания „Храната – път към здравето“, чиито лица са спортистът Йордан Йовчев, актьорите Луиза Григорова и Ненчо Балабанов, балканската шампионка по бодифитнес Мерлин Арнаудова и др.

“Ако не започнем работа всички заедно в посока повече познания при децата, повече работа с потребители и родители, миграцията на бизнеса е предстояща”, заяви г-жа Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.