1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Всички в ЕС имаме еднакви задължения в областта на земеделието, но не и еднакви права

Всички в ЕС имаме еднакви задължения в областта на земеделието, но не и еднакви права

Това ще се промени, ако бъдат приети предложенията на България за новата ОСП

Имаме 4 месеца да се преборим за изравняването на субсидиите между старите и новите страни членки. Вече втори месец в Европарламента тече писмена декларация по този въпрос. Това каза по време на кръглата маса „България и ОСП – визия 2020” Мария Неделчева, евродепутат от ЕНП и член на комисията по земеделие на Европейския парламент. Тази декларация е прецедент, но германските ми колеги не крият симпатиите си към тази моя инициатива, похвали се Неделчева. През следващите 4 месеца трябва да съберем 369 подписа (50% плюс 1 глас) от евродепутатите и ако това се случи, декларацията става официален документ на парламента. До този момент сме събрали около 80 подписа, но в момента тече усилена кампания, уточни българската девродепутатка.

В средата на юли т.г. еврокомисарят по земеделие Дачиан Чиолош ще излезе с първото законодателно предложение за Общата селскостопанска политика (ОСП). Дотогава България трябва да има позиция по отделните оси, които вече са очертани в официалната комуникация на еврокомисаря, информира още българският представител в Европарламента.

Всички имаме еднакви задължения в областта на земеделието в ЕС, но нямаме еднакви права, точно това казах и в Брюксел, коментира още Неделчева.

Да отпадне историческият подход, да няма ренационализация на политиката, да има пак два стълба, които съществуват и в момента, по-голяма намеса при прилагане на пазарните мерки са някои от промените в бъдещата ОСП, за които ще настоява България. Боянова също е убедена, че България ще получи подкрепа от останалите членки на Евросъюза за изравняване на субсидиите.

Директните плащания във вида, в който се прилагат сега, не изпълняват целите на ОСП. Това пък беше становището на проф. Симова. Те нито допринасят за по-ниски цени, нито повишават доходите на повечето фермери – най-бедните сред тях не печелят нищо от плащането на площ. Обратно – 20 на сто от производителите получават 80% от субсидиите. У нас това правилно е още по-изкривено, коментира Симова. По данни на института за аграрна икономика, едва 14% от българските фермери получават 88% от парите. А по-малко от 1 процент получават 40% от субсидиите. Ако пък се въведе национално съфинансиране, ще се прехвърлят средства от множество бедни данъкоплатци към малко на брой богати фермери.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.