1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Язовирите и речните диги в Русенско са в добро състояние

Язовирите и речните диги в Русенско са в добро състояние

Върви почистване на дигите по поречието на река Дунав

Язовирите и речните диги в Русенско са в добро състояние, сочат първоначалните заключения на специалисти, които извършват проверки от началото на месеца. В момента ударно върви почистване на дигите по поречието на река Дунав в района на сливополското село Ряхово. Отводнителните помпени станции също се привеждат в готовност за работа при високи води.

Дигата на река Дунав от Русе до Тутракан е с дължина около 42 километра. Подобно мащабно почистване не е правено от години, заради липса на средства. Заради високи подпочвени води пък през последните години десетки декари земеделски земи в района се оказваха под вода.

Проверките на експерти от „Напоителни системи“, ВиК-а, пожарната, „Басейнова дирекция“, както и представители на общините, ще продължат до края на седмицата. Целта – превантивно да се вземат мерки, ако техническото състояние на дигите и язовирите не е добро.

Правят се проверки и на техническото състояние на отводнителните и помпени станции по поречието на Дунав. Осигурени са средства за профилактика и обслужване на машините.

Автор: Теодора Узунова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.