1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За 2015 г. износът на храни съставлява 7.3% от общия износ на България

За 2015 г. износът на храни съставлява 7.3% от общия износ на България

Снимка:

Това стана ясно на българо-молдовски форум-презентация „Храни и напитки от слънчева България“ в Кишинев

„България отдава голямо значение на развитието на търговско-икономическото си сътрудничество с Молдова и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на българо-молдовски форум-презентация „Храни и напитки от слънчева България“ в Кишинев, организиран от търговския представител на България в Молдова. На форума в молдовската столица се представиха над 15 фирми от българската хранително-вкусовата промишленост.

Зам.-министър Везиева посочи, че разширяването и задълбочаването на двустранното сътрудничество би могло да се осъществи чрез насърчаване на сътрудничеството в определени сектори като хранително-вкусовата промишленост. Везиева изтъкна, че икономическа дейност „Производство на хранителни продукти” в България се осъществява от 5 500 фирми, а оборотът на предприятията в сектора през периода януари-юли 2016 г. нараства средно с 4%, като през 2015 г. износът на храни съставлява 7.3% от общия износ на страната. По думите й фирмите производителки на напитки в България са 893, като през периода януари-юли 2016 г. оборотът на предприятията в производството на напитки нараства средно с 4.6%, а през 2015 г. износът на напитки съставлява 0.4% от общия износ на страната.

"Молдова е коректен партньор на България, вярвам, че икономическото сътрудничество между двете страни ще получи допълнителен стимул с усилията на представителите на българския и молдовския бизнес на днешния форум“, каза още заместник-министърът на икономиката. „Един от начините за повишаване на стокообмена е чрез разнообразяване на търговските потоци между двете страни и включване на нови продукти и услуги", допълни Везиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.