1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За първи път тази година в Shell Eco-marathon ще участва ученически отбор от България

За първи път тази година в Shell Eco-marathon ще участва ученически отбор от България

Новият участник е Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” – гр. Чепеларе

За първи път тази година в Shell Eco-marathon ще участва ученически отбор от България. Новият участник е Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” – гр. Чепеларе. За своя дебют в състезанието младежите са избрали да разработят автомобил в категорията „прототипи”, който ще бъде задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in) и соларен панел. В своята подготовка младият и мотивиран отбор се радва на силна подкрепа от страна на местните власти и общественост.

Shell Eco-marathon е ежегодно състезание, организирано от Shell, в което студенти и ученици от почти цял свят представят разработки на превозни средства, с които създателите им се стремят да изминат най-дълго разстояние с най-малко количество енергия. Състезанието е в две категории – „прототипи“ и „градски коли“. Тази година маратонът се провежда за 29-ти път.

Тази година идеите си за енергийно ефективни автомобили ще представят общо три български отбора. Освен учениците от Чепеларе в надпреварата ще се включат и „традиционните“ наши представители от Технически университет – София и Технически университет – Варна.

На пистата в Ротердам ще видим за пета поредна година отборът на Технически университет – Варна. Тази година те правят голяма крачка, като за първи път ще конструират електромобил от „градски тип”, изцяло захранван с енергия от електрическата мрежа.

Отборът на ТУ-София участва в надпреварата за шеста поредна година. През 2013 г. те ще се целят в челните позиции на класирането с автомобил от „градски тип”, захранван с енергия от електрическата мрежа и водородна клетка. В състава на отбора тази година влизат и три момичета. Поради изцяло новия си състав, отборите разчитат на приемственост и подкрепа от своите предшественици, а също и на опита на мениджърите, които ги напътстват.

Екипът на ТУ – София има история на забележително представяне в предишните издания на еко-маратона. Техните постижения в състезанието включват 4-то място през 2011 г. по икономия на енергия с автомобил с водородна горивна клетка, 3-то място за особени постижения в сферата на безопасността от същата година, както и най-доброто постижение на български отбор в Shell Eco-marathon за 2012 г.  – 2-ро място сред най-икономичните автомобили, задвижвани от презареждаема батерия.

Предизвикателството, както и преди, е огромно: тази година пистата очаква 3000 студенти, разпределени в 224 отбора от 24 различни страни. В надпреварата те участват с автомобили, дело на собствената им инженерна мисъл. В състезанието за икономия на гориво участват както традиционните източници като бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ, така и алтернативните – водород и електричество. С петте 90-градусови завоя на маршрута на пистата в Ротердам отборите ще разчитат главно на уменията си за спиране, ускоряване и завиване. Тази особеност ги накара да адаптират автомобилите си, за да поставят нови рекорди за икономично управление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.