1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Забраниха на ферма до летище да отглежда царевица

Забраниха на ферма до летище да отглежда царевица

Съдебна забрана за отглеждане на царевица получи ферма, чиито земи са в непосредствена близост до пистата за излитане и кацане на самолети на новото берлинско летище. Аргументът гласи – опасност за самолетите.
 
Още при откриването на новото летище на 1 ноември миналата година службата за сигурност на полетите на провинция Бранденбург нареди на стопанството да прекрати отглеждането на царевица. През тази пролет, малко преди сеитбата за новата реколта, фермерът обжалва нареждането пред местния административен съд, но той отхвърли жалбата и потвърди забраната. Според съда има опасност при сеитбата, по време на зреенето и при жътвата царевичните зърна да привлекат големи птици гъски и жерави. В близост до пистите на аерогарата тези птици са риск за полетите, тъй като могат да се блъснат в самолетите или да бъдат всмукани от техните двигатели.
 
Представените от летищната администрация експертизи са доказали, че царевичните ниви са много привлекателни за ята от големи птици, достигащи 5000 екземпляра. 
 
В своя иск за отмяна на забраната фермерът посочи, че опасността е била известна още преди строежа на летището. Затова службата за безопасност на полетите е трябвало да отложи пускането на аерогарата, докато се намерят подходящи мерки за предотвратяване на този риск.
 
В отговор съдиите изтъкват, че действията на летището са по-важни от ограниченията, наложени на фермата. Освен това летищната администрация е длъжна да компенсира стопанина за загубите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.