1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зам.-министър Боянова: Преработвателите да се възползват максимално от възможностите на ПРСР

Зам.-министър Боянова: Преработвателите да се възползват максимално от възможностите на ПРСР

Снимка:

Още 68 млн. евро остават за разпределяне през следващ период на прием на проекти по мярка 123

„Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. (ПРСР) дава добра възможност на българските преработвателни предприятия да се модернизират и те трябва максимално да се възползват от нея”. Това каза заместник – министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на семинар за прилагането на мярката, който е част от програмата на „Месомания 2010”. В семинара взеха участие зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Димитър Симеонов, директорът на Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ инж. Демина Байрактарска, както и експерти от двете ведомства.

Общият бюджет по мярка „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” е 241 млн. евро за целия програмен период. Допълнителният финансов ресурс по линия на Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) е 2,2 млн. евро. Допустимите инвестиции по нея са свързани с преработка на мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, плодове и зеленчуци, включително гъби, пчелен мед, зърнени храни, вино, технически култури и др. Проектите са сред най-предизвикателните за разработване и изпълнение, тъй като са свързани с модернизиране на съществуващи или изграждане на нови предприятия, отчитат експерти.

От началото на приема на проекти по мярката до сега са подадени 297 проекта с искана субсидия по тях в размер на 173 млн. евро.  Само през последния прозорец за прием на проекти са подадени 159 инвестиционни заявления, като 30 от тях са по линия на ЕПИВ. За разпределяне през следващ период на прием остават още 68 млн. евро, но тази сума може да се увеличи, ако се освободи ресурс от подадените до сега инвестиционни предложения.

Следващата седмица се очаква в Държавен фонд „Земеделие” да бъдат подписани нови 14 договора по мярка „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, съобщи зам.-изпълнителният директор на фонда Димитър Симеонов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.