1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зам.-министър Цветан Димитров: Ще подпомогнем биволовъдите, птицевъдите и свиневъдите до края на годината

Зам.-министър Цветан Димитров: Ще подпомогнем биволовъдите, птицевъдите и свиневъдите до края на годината

Снимка:

Общият размер на средствата по трите помощи е 3,7 млн. лв.

Три нови сектора в животновъдството ще бъдат подпомогнати до края на годината – биволовъдството, птицевъдството и свиневъдството. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, предаде Агенция „Фокус”.

На последното си заседание УС на ДФЗ е взел решение за допълнително финансово подпомагане по временната държавна помощ на земеделските производители на три нови сектора, каза Димитров. На първо място, беше взето решение да се добавят средства за сектор биволовъдство, с оглед на това, че биволовъдите не са включени в схемите за подпомагане по линия на националните доплащания, както и с това, че възможностите за подпомагане на биволовъдите по различните регламенти, включително тези за млякото, също не позволява тяхното подпомагане, обясни зам.-министърът.

„Намерихме резерви в ДФЗ и затова предложихме те да бъдат допълнително финансово стимулирани и да им се предоставят безвъзмездни субсидии по схемата, която вече веднъж им беше предоставена. Временната държавна помощ ще се прилага до края на тази година, каза той. Помощта се предоставя на стопанство. Тези, които имат от 5 до 20 броя биволици, ще получат 1650 лв., ако имат от 20 до 30 броя – 2805 лв., от 30 до 40 броя – 4384 лв., от 40 до 50 броя – 5611 лв., от 50 до 100 броя – 8305 лв., и над 100 броя биволици стада – 11 110 лв.

УС на фонда е решил в обхвата на тази временна държавна помощ да се включат и секторите на птицевъдството и свиневъдството, тъй като под никаква форма не бяха подпомагани през настоящата година. В тази връзка схемата ще бъде приложена след като има одобрение на Министерски съвет. Съгласно европейското законодателство не е необходимо да я нотифицираме втори път пред Европейската комисия, а се изисква само решение на Министерски съвет, обясни Димитров.

Общият размер на средствата по трите помощи е 3,7 млн. лв., които трябва да бъдат оползотворени до края на тази година. Специално за биволовъдите срокът за приемане на документите е от 18 октомври до 12 ноември включително. Крайната дата на изплащане на средствата е 15 декември 2010 г. Подпомагането на птицевъдите и свиневъдите ще започне от деня на влизане на решението на Министерски съвет.

На заседанието на УС е взето и решение да се предоставят краткосрочни кредити на свиневъдите за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти. Общият бюджет е в размер на 3 млн. лв. Подпомагат се свине-майки по 350 лв. на една свиня-майка. Началната дата за договаряне на средствата е 11 октомври, а крайният срок е 12 ноември. Крайната дата за изплащане на финансовия ресурс е 15 декември. Аналогичен кредит ще бъде отпуснат и за птицевъдите за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти. Общият бюджет на кредитите е 6 млн. лв. Като са включени пилета-бройлери, кокошки-носачки, патици и пуйки. Началната дата на договаряне е 11 октомври до 12 ноември, а крайната дата на изплащане е 15 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.