1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Заместник-министър Светлана Боянова представи Програмата за развитие на селските райони на изложението „Европа за нас”

Заместник-министър Светлана Боянова представи Програмата за развитие на селските райони на изложението „Европа за нас”

Снимка:

Организатор на събитието е Българският икономически форум

Заместник - министърът на земеделието и храните Светлана Боянова представи напредъка по Програмата за развитие на селските райони, както и предвижданите по нея промени на първото по рода си изложение–презентиране на програми, финансирани с европейски средства  “Европа за нас”. По време на събитието експерти и ръководители на управляващите екипи на всички оперативни програми, и програми, финансирани с европейски средства за първи път събрани на един форум, за да представят възможностите за инвестиции по своите програми, постигнатите резултати и предвижданите промени.

Заместник-министър Боянова подчерта в експозето си, че Програмата за развитие на селските райони е една от най-мащабните и ресурсни програми и затова нашата отговорност по прилагането й е висока. По програмата се подпомагат 231 от общо 264 общини на територията на страната. По нея допустими за подпомагане са и 42% от българските граждани, населяващи 81% от територията на страната.

Като най-успешни направления на подпомагане по програмата, заместник-министър Боянова посочи мерките за създаване на стопанства на млади фермери и мярката за модернизиране на земеделските стопанства.

Заместник-министърът посочи, че след обстоен анализ на прилагането на ПРСР при поредното седмо предложение за промени по програмата, ще се заложат промени, насочени  към опростяване на правилата за кандидатстване, както и на пренасочване на средства от непопулярни мерки към тези, към които има засилен интерес.

Заместник-министър Боянова подчерта още, че усилията и на институции, и на неправителствен сектор през тази и следващата година в областта на земеделието ще са насочени главно към изграждане на ясна национална позиция по реформиращата се Обща селскостопанска политика за следващия програмен период.

Международното изложение се проведе със специалното участие на Посланика на Република Унгария в България Н. Пр. Юдит Ланг, като представител на страната, председателстваща ЕС в настоящия момент. Тя подчерта от своя страна, че готовността за иновации и споделянето на успешния опит е особено важно в общоевропейски мащаб. На изложението участва и вицепремиера и министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Организатор на събитието е Българският икономически форум с подкрепата на Представителството на ЕК в България и Централното координирано звено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.