1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зърнопроизводителите с предложение за промени при ТОЛ таксите

Зърнопроизводителите с предложение за промени при ТОЛ таксите

Снимка:

Целта е да се подпомогне местният транспорт, който осъществява доставките в страната

Бонус система при ТОЛ таксите предлагат от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Идеята е над определен брой изминати километри, регионалните превозвачи, които карат на територията на България, да плащат по-малко. Целта е да се подпомогне местният транспорт, който осъществява доставките в страната.

Предложението на зърнопроизводителите идва дни след като Проектът на Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, беше качен за обществено обсъждане на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него се предвиждат ТОЛ такси от 4 до 7 ст на километър за тежкотоварните камиони между 3,5 и 12 тона. Размерът ще зависи от екологичния клас и броя на осите, т.е. размерът на товарите, които превозват. Предлага се първоначалният обхват на тол системата да е малко над 6000 км - автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

„Каруцата винаги се слага преди коня. Трябваше да има работна група, която да обсъди неща, да дадем предложения, а не тези такси да се налагат едностранно. Не знаем на каква база са изчислени тези такси, а те пряко ни засягат. За зърнопроизводителите всичко е по две. Един камион прави два курса - пълен и празен. Ние и потребителите ще оберем тези такси.", коментира за АгроТВ Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

От асоциацията очакват да се проведе работна среща, където да бъдат обсъдени тарифите. Срокът за събиране на предложения по проекта на тарифата е до 16 декември тази година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.