1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Жалба на ЕС срещу Колумбия заради пържени картофи

Жалба на ЕС срещу Колумбия заради пържени картофи

Особено засегната се чувства Белгия

Жалба срещу Колумбия ще внесе Европейската комисия в Международната търговска организация. Причината: наложените от южноамериканската страна ограничения за внос от Европейския съюз на замразени пържени картофи.

Дори след десетки разговори с правителството в Боготa Европейската комисия не е успяла да убеди Колумбия да се откаже от наложените антидъмпингови мита, съобщи търговският комисар Сесилия Малмстрьом в Брюксел. Ограниченията бяха наложени в края на миналата година, тъй като Колумбия смята, че в Европа производителите и преработвателите на картофи, особено в Германия, Белгия и Холандия, получават неправомерно големи субсидии и по този начин ощетяват колумбийските фермери.

Особено засегната се чувства Белгия, чиито традиционни лавки за пържени картофи са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Картофопреработвателната индустрия в страната бележи през последните години значителен ръст, като от 500 хиляди тона през 1990 година, количеството замразени пържени картофи е нараснало на над 5 милиона тона през 2018-та. От тях 90 процента са предвидени за износ, като една трета се доставя в трети страни.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.