Жалба на ЕС срещу Колумбия заради пържени картофи

Особено засегната се чувства Белгия

Жалба срещу Колумбия ще внесе Европейската комисия в Международната търговска организация. Причината: наложените от южноамериканската страна ограничения за внос от Европейския съюз на замразени пържени картофи.

Дори след десетки разговори с правителството в Боготa Европейската комисия не е успяла да убеди Колумбия да се откаже от наложените антидъмпингови мита, съобщи търговският комисар Сесилия Малмстрьом в Брюксел. Ограниченията бяха наложени в края на миналата година, тъй като Колумбия смята, че в Европа производителите и преработвателите на картофи, особено в Германия, Белгия и Холандия, получават неправомерно големи субсидии и по този начин ощетяват колумбийските фермери.

Особено засегната се чувства Белгия, чиито традиционни лавки за пържени картофи са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Картофопреработвателната индустрия в страната бележи през последните години значителен ръст, като от 500 хиляди тона през 1990 година, количеството замразени пържени картофи е нараснало на над 5 милиона тона през 2018-та. От тях 90 процента са предвидени за износ, като една трета се доставя в трети страни.  

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.