„Жълт картон“ за некоректно заявени площи

Мярката ще се прилага от началото на 2019 година

„Жълт картон“ за фермери, които подават грешни данни за обработваните от тях площи. Мярката ще се прилага от началото на 2019 година, обяви в Брюксел агрокомисарят Фил Хогън.

Хогън представи своята идея още през януари 2016 година. Системата за "жълт картон" предвижда при първо нарушение глобите да бъдат в размер на 50 процента от обичайната санкция. Подадените данни за площите не трябва да надвишават с повече от 10 на сто реалния размер на нивите и пасищата, обработвани от едно стопанство.

Агрокомисарят смята, че новата мярка ще допринесе за една по-справедлива и по-опростена Обща селскостопанска политика в Европейския съюз. Правилата се отнасят само за дребни нарушения, изтъкна Хогън в отговор на въпрос в Европарламента. При първо такова нарушение фермерът ще бъде проверен от властите, за да предотврати неправомерно облагодетелстване и да се насърчат стопаните да подават коректни заявления. При второ нарушение фермерът ще бъде глобен с цялата дължима сума и ще трябва да доплати и опростената му при първия случай половин глоба.

Социалдемократите в Европейския парламент са скептично настроени и смятат, че системата "жълт картон" не носи облекчения нито за стопаните, нито за властите. Необходимите последващи проверки били свързани с прекалено големи разходи за административен персонал.