1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зинаида Златанова: Новата ОСП на ЕС е по-справедлива

Зинаида Златанова: Новата ОСП на ЕС е по-справедлива

Снимка:

Обръща се специално внимание на младите фермери

 В следващия програмен период трябва да имаме изключително концентрирани интервенции и фокусиране върху икономическия растеж. Целта е да се инвестира така, че да се доведе до бърз растеж на икономиката и отваряне на нови работни места“. Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред участниците в дискусионния форум „Справедливото разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България“. Дискусията се организира от Вестникарска група „България“, в-к „Български фермер“ и Министерството на земеделието и храните“.

Златанова припомни, че около 15 млрд. лева ще бъдат инвестирани в българското селско стопанство и животновъдство в периода 2014-2020 г. Пред участниците в дискусията, представители на земеделския и животновъдния бизнес, вицепремиерът представи основните акценти в Общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период, като я определи като „по-справедлива“.

„Разпределението на бюджета ще гарантира, че никоя държава членка няма да получи по-малко от 75% от средния размер за Общността до 2019 г.“, съобщи Златанова. „Занапред ще се прилага обвързаната подкрепа и насочване на помощ към уязвими сектори като животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, а помощта ще се предоставя само на активните земеделски производители. Ще се прилага опростена схема за подкрепа на малки ферми, а помощта ще може да се насочи допълнително към малките и средни стопанства чрез прилагането на схема за преразпределително плащане“, допълни вицепремиерът.

Зинаида Златанова подчерта, че новата Общоселскостопанска политика обръща сериозно внимание на младите фермери. „С цел стимулиране навлизането в сектора на млади хора, ще се прилага  задължителна схема, по която фермерите на възраст под 40 години ще получават надбавка от 25% от размера на плащането на площ“, съобщи още заместник министър-председателят.

В отговор на въпрос за твърденията на представители на опозицията, че 2014 година ще е нулева за европейско финансиране, вицепремиерът коментира, че това е „гигантска спекулация“. „Двата програмни периода се застъпват и ще продължи приемът на проекти и по стария ред. За новите мерки се прави всичко възможно някои да стартират още в началото на следващата година. Например това ще се случи по оперативните програми „Човешки ресурси“ и „Транспорт“, отбеляза Зинаида Златанова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.