1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. 80 млн. евро отпускат на млади европейски изследователи

80 млн. евро отпускат на млади европейски изследователи

Средната възраст на одобрените за финансова подкрепа изследователи е около 36 години

Европейският съвет за изследвания, който отговаря за изпълнението на Седмата рамкова програма за изследвания на Европейския съюз с бюджет 7.5 милиарда евро, отпуска 580 милиона евро на млади европейски изследователи за реализиране на техни върхови идеи или проекти във всички области на науката, съобщава БТА.

Един проект може да получи европейско финансиране, достигащо 2 милиона евро. Средната възраст на одобрените за финансова подкрепа изследователи е около 36 години, а над една четвърт от  тях са жени, заяви говорител на Европейската комисия.     

Създаден по инициатива на комисията, Европейският съвет за изследвания вижда като своя главна цел стимулиране на млади учени в Европа към най-добри научни постижения. В списъка на младите учени, които ще получат европейска финансова подкрепа, няма нито едно българско име. Това е особено озадачаващо сега, след като в ръководните  европейски институции бе обявено официално, че ще се разчита особено силно на науката за преодоляване на икономическата криза и за усилване на икономическия растеж в Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.