1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. България изостава от останалите европейски страни по отношение на системата „учене през целия живот”

България изостава от останалите европейски страни по отношение на системата „учене през целия живот”

Намаляват обучаващите се в здравеопазване, технически и аграрни науки

България изостава в пъти от останалите европейски страни по отношение на системата на „учене през целия живот”. Това каза Людмила Векова от Българската стопанска камара, предаде Агенция „Фокус”.

Тя е ръководител на екип, разработил анализ на тема „Образователна и квалификационна структура на заетите и работната сила в периода 2005-2009 г.” По думите на Векова по отношение на системата на „учене през целия живот” при среден показател за Европа 9,5 % за 2009 г., за България този показател е 1,4 %. „Тенденцията е на съвсем слабо нарастване – през 2005 г. е бил 1,3 %, а през 2009 г. – 1,4 %. Почти няма развитие по този показател. А това е достатъчно показателен факт по отношение на образователното равнище и системата на допълнителна квалификация и преквалификация”, каза Векова. Една от сериозните препоръки на експертите е да се разработи национална и фирмена политика за по-сериозно развитие на формалното и неформалното образование.

Приоритет са програмите с академична ориентация и много малък и намаляващ е делът на програмите с професионална ориентация, сочи още анализът. Векова обясни, че тази тенденция създава сериозно разминаване между потребностите на бизнеса и развитието на обучаващите се.

Съществена деформация има по отношение на професионалните направления, каза Векова. По думите й се наблюдава тенденция на сериозно нарастване на обучаващите се в стопански науки и администрация и същевременно намаляват обучаващите се в технически науки, аграрни науки, здравеопазване. „Такъв явен приоритет на този профил не съответства на нуждите на бизнеса. За да имаме някаква оценка за потребностите на бизнеса, предвиждаме да продължим анализа с едно изследване на реализацията на завършващите средно-професионално и висше образование”, обясни експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.