1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Български предприемачи ще тестват дронове за доставка на стоки

Български предприемачи ще тестват дронове за доставка на стоки

Млади български предприемачи получиха разрешение да тестват дронове за пренос на хранителни карго товари

А други иноватори ще представят страната ни на глобалните стартъп награди в Китай следващата седмица. Изобретението им ще помага на пчеларите.
Българската стартъп асоциация вече организира среща между Генерална дирекция „Гражданско въздухоплаване“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и две стартиращи компании. Практиката дронове на правят доставки по въздуха вече е факт в някои страни като Китай и Австралия. По-рано тази година беше осъществена първата доставка на поръчка до адрес. Скоро все по-масово ще бъде възможно снабдяването с храна и лекарства. Друга добра новина за българските стартъпи е, че вече имаме финалисти на глобалните стартъп награди в категория „Интернет на нещата“. Ето какво са измислили младите предприемачи. За Агро ТВ разказа Кремена Дервенкова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи:  

„Разработват софтурер, чрез който да помагат на пчеларите да се грижат по-добре за кошерите си като им осигуряват едно наблюдение и информация за кошерите в реално време.“

Иновацията представлява устройство с микрофон и камера, коетосе поставя в кошера и служи за събиране на данни и диагностициране на състоянието на пчелите - мери температура и влажност. Технологията е снабдена и с микрофон, който "слуша жуженето" на насекомите. Този звук за по-опитните пчелари е индикатор за състоянието на пчелното семейство. Кремена ни сподели какви други възможности има за хората с дигитални идеи.

"Интензивна програма по предприемачество, която в седем уикенда от петък вечер до неделя вечер има за цел да свърже 30 млади хора в екосистемата и участниците в нея.  Топ предприемачи и бизнеслидери са ментори и лектори в програмата. Тя е изключително практическа и има за цел да преведе всички участници през етапите на стартиране на бизнес."

В момента тече и записване за Able activator програмата. Кандидатстването по програмата е отворено до 15 декември на сайта activator.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.