Български предприемачи ще тестват дронове за доставка на стоки

Млади български предприемачи получиха разрешение да тестват дронове за пренос на хранителни карго товари

А други иноватори ще представят страната ни на глобалните стартъп награди в Китай следващата седмица. Изобретението им ще помага на пчеларите.
Българската стартъп асоциация вече организира среща между Генерална дирекция „Гражданско въздухоплаване“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и две стартиращи компании. Практиката дронове на правят доставки по въздуха вече е факт в някои страни като Китай и Австралия. По-рано тази година беше осъществена първата доставка на поръчка до адрес. Скоро все по-масово ще бъде възможно снабдяването с храна и лекарства. Друга добра новина за българските стартъпи е, че вече имаме финалисти на глобалните стартъп награди в категория „Интернет на нещата“. Ето какво са измислили младите предприемачи. За Агро ТВ разказа Кремена Дервенкова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи:  

„Разработват софтурер, чрез който да помагат на пчеларите да се грижат по-добре за кошерите си като им осигуряват едно наблюдение и информация за кошерите в реално време.“

Иновацията представлява устройство с микрофон и камера, коетосе поставя в кошера и служи за събиране на данни и диагностициране на състоянието на пчелите - мери температура и влажност. Технологията е снабдена и с микрофон, който "слуша жуженето" на насекомите. Този звук за по-опитните пчелари е индикатор за състоянието на пчелното семейство. Кремена ни сподели какви други възможности има за хората с дигитални идеи.

"Интензивна програма по предприемачество, която в седем уикенда от петък вечер до неделя вечер има за цел да свърже 30 млади хора в екосистемата и участниците в нея.  Топ предприемачи и бизнеслидери са ментори и лектори в програмата. Тя е изключително практическа и има за цел да преведе всички участници през етапите на стартиране на бизнес."

В момента тече и записване за Able activator програмата. Кандидатстването по програмата е отворено до 15 декември на сайта activator.bg

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.