1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Как ще се развиват институтите от ССА

Как ще се развиват институтите от ССА

Заради ниските заплати и липсата на средства за наука, все повече световноизвестни учени доброволно напускат Добруджанския институт

Министерството на земеделието е предоставило за обществено обсъждане нова концепция за развитите на научните институти от Селскостопанска академия. Така ще се промени начинът на финансирането им, съобщи в Каварна министър Десислава Танева. Припомняме, че в момента се съкращават над 16 % от работещите в тях. Подробности от кореспондента ни Галина Недкова.

Вместо очакваните съкращения от 10 %, в Добруджанския земеделски институт без работа ще останат 16 % от работещите 282-ма души. 

Заради ниските заплати и липсата на средства за наука, все повече световноизвестни учени доброволно напускат Добруджанския институт. Възнагражденията на научните работници не са увеличавани от 2008 година, а заплатите сега са редуцирани с 30 %. Според министър Танева това ще се промени при прилагане на нова концепция и оформяне на 3 научноизследователски центъра за земеделие, животновъдство, генетика и селекция. 

Оформянето на нови три звена в ССА не означава сливане на институти или съкращения на поземлен фонд, уточни още министър Танева. 

До разрешаване на проблемите обаче Добруджанският институт ще работи на досегашния принцип – осигуряване на милиони за бюджета и липса на средства както за наука, така и за преки дейности.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.