1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Kaufland България e първата компания, която се включва в нова "зелена" програма, организирана от Американския университет в България

Kaufland България e първата компания, която се включва в нова "зелена" програма, организирана от Американския университет в България

Пилотният проект ще подкрепи студентите в разработването на по-устойчиви екологични решения

Като част от сътрудничеството си с Американския университет в България, Kaufland България се включи в специален курс, посветен на устойчивото развитие и околната среда. Той предоставя възможност на студенти в 3-ти и 4-ти курс да разработят решение на реален казус, пред който е изправена дадена компания или организация в рамките на своята дейност. Курсът се провежда в периода септември-декември 2023 г., а участие в него ще вземат 11 възпитаници на университета. Той включва 14 лекции и консултации с експерти в сферата на корпоративната социална отговорност от екипа на Kaufland България.

„Благодарение на устойчивото сътрудничество на Kaufland с българските образователни институции и в практиката ми като лектор съм се убедила, че студентите не само обичат да навлизат в дълбините на истинския бизнес, но и го правят с голям професионализъм и жажда за още знания. Сигурна съм, че фактът, че курсът е посветен на „зелени“ решения, ще удвои този техен стремеж, а резултатът ще е вдъхновяващ за всички ни“, споделя Кремена Георгиева, мeниджъp „Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции и социална отговорност“ в Kaufland България, която бе гост на откриващата курса лекция в началото на септември тази година. Тя разказа на младежите за добрите практики на компанията, запозна ги в детайли с дейностите ѝ в областта на екологичната устойчивост и им представи няколко казуса от света на Kaufland, върху част от които възпитаниците на Американския университет ще работят. Акцент в представянето бяха темите за бъдещето на хранителните отпадъци, вариантите за постигане на още по-висока енергийна ефективност и работата с местни производители в името на опазването на природните ресурси. Разпределени в две групи, 5-ма от студентите ще развиват казуса „Разхищение на храна“, а други 6 ще работят по темата „Регионално производство“. Ваня Божилова, експерт Корпоративни комуникации в Kaufland, ще влезе в ролята на ментор на младежите и ще провежда ежемесечни консултации с тях, проследявайки прогреса им в подготовката на проектите и давайки им нужните насоки за разработването на работещи решения.

Пилотният курс ще позволи на участниците да усъвършенстват уменията си за разрешаване на проблеми и стратегическо консултиране, както и способностите си за аналитично и критично мислене. В рамките на работата си по казусите, студентите следва да приложат знанията си на практика чрез дейности като: анализ на икономическия или екологичния потенциал на различни стратегии за развитие на бизнеса или продуктите, проучване и предлагане на начини за внедряване на иновативни технологии за минимизиране на въглеродния отпечатък, разработване на маркетингови и комуникационни планове за позициониране на проектно предложение и разработване на доклади.

Съвместният курс е в унисон с цялостната стратегия и многобройните дейности на компанията в посока устойчиво бъдеще. Хипермаркетите на Kaufland са оборудвани със системи, които са щадящи за околната среда и увеличават енергийната им ефективност. Веригата постоянно модернизира обектите си, инвестирайки в напреднали технологии, съобразени с последните екологични стандарти и в постепенното им превръщане в „зелени“ обекти. Сумата, инвестирана само в рамките 2022 година, възлиза на над 120 милиона лева.

Kaufland подкрепя инициативата на Американския университет като част от дългосрочната си стратегия за постоянна връзка между образованието и бизнес практиката. В резултат на нея, лидерът в ритейла поддържа устойчиви партньорства с над 100 училища и университети на територията на цялата страна. Като един от най-големите работодатели на българския пазар, Kaufland намира за ключово да стимулира и подпомага ученици и студенти да разкриват пълния си потенциал, осигурявайки им ценен опит и благодарение на връзката с  професионалисти от екипа на компанията, които да споделят с тях знания и добри практики по международни стандарти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.