1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Компаниите от ЕС трябва да увеличат инвестициите в НИРД, за да останат конкурентоспособни в световен мащаб

Компаниите от ЕС трябва да увеличат инвестициите в НИРД, за да останат конкурентоспособни в световен мащаб

Инвестиционен план на стойност 315 млрд. евро представи ЕК

Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност (НИРД) на базираните в ЕС компании са се увеличили с 2,6 % през 2013 г. въпреки неблагоприятните икономически условия. Този растеж обаче е по-слаб в сравнение с предходната година, когато тези инвестиции нараснаха с 6,8 %. Той изостава от средното за света увеличение (4,9 %), както и от нарастването на инвестициите на компаниите, базирани в САЩ (5 %) и Япония (5,5 %).

Тези данни са част от публикувания сравнителен анализ на Европейската комисия за инвестициите на промишлеността в НИРД, в който са включени водещите 2500 компании в света. На тях се падат около 90 % от общите разходи на предприятията за НИРД. Данните показват, че базираните в ЕС компании (633) са инвестирали 162,4 млрд. евро през 2013 г., докато базираните в САЩ компании (804) са инвестирали 193,7 млрд. евро, а 387 японски компании — 85,6 млрд. евро.

Комисарят по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш заяви: „Въпреки трудните икономически условия компаниите в ЕС продължават да инвестират в НИРД. Това е добре, но е нужно да направим повече, за да не изоставаме от нашите конкуренти. Тъй като публичните средства са ограничени, привличането на частни инвестиции в НИРД е още по-важно. В „Хоризонт 2020“(най-голямата в историята рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации) вече участват повече предприятия от когато и да било, но сега ние сме готови да увеличим усилията си. Инвестиционният план на стойност 315 млрд. евро, представен от Комисията и Европейската инвестиционна банка, ще помогне за набирането на повече частни инвестиции за по-рискови проекти, което ще бъде от полза за НИРД в цяла Европа“.

Тибор Наврачич, комисар по образование, култура, младеж и спорт, подчерта: „Благодарение на отличните изследователи и добрите възможности за обмен на знания Европа е привлекателна дестинация за инвестиции в НИРД. Но за да не изоставаме от нашите конкуренти ние трябва да повишим инвестициите в редица изследователски дисциплини и сектори. Изграждането на икономика на знанието изисква здрава основа и ние разчитаме, че нашите партньори от сектора на промишлеността ще подпомогнат усилията ни“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.