1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Мария Габриел: Европейската година на младежта 2022г. e възможност за силна подкрепа за младите хора

Мария Габриел: Европейската година на младежта 2022г. e възможност за силна подкрепа за младите хора

Европейската година на младежта има три основни измерения

Европейският парламент одобри 2022 г. да бъде определена за Европейска година на младежта. Инициативата, обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември, се реализира под ръководството на българския еврокомисар Мария Габриел.

MG

Младите хора усетиха много силно негативното влияние на COVID-19 – от прекъснат учебен процес до дългосрочна необходимост за възстановяване на психичното и емоционалното им здраве. Част от тях го изживяват като пропуснати възможности, други проявиха креативност. С Европейската година на младежта 2022 даваме ясно послание. Ще предоставим повече възможности за младите в сферите, които ги интересуват най-много – образование, климатични промени и здраве“, заяви българският еврокомисар по време на пленарния дебат в Страсбург.

Европейската година на младежта има три основни измерения. Тя цели да превърне предизвикателствата на екологичния и цифровия преход във възможности. Второто измерение е свързано с приобщаването на всички младежи да придобият знания и умения, да бъдат активни и ангажирани граждани. Освен това, е необходима подкрепа за инициативите на всички равнища - европейско, национално, регионално и местно, и тяхното популяризиране. Европейската година ще включва конференции, прояви, информационни кампании. Национален координатор ще координира дейностите на национално равнище.

За да бъде Годината на младежта успешна, тя трябва да бъде година на конкретни действия с ангажиране на всички. Искаме тя да достигне до всеки град, всяко село и да привлече вниманието върху потребностите на младите. Ключова е ролята и на регионалните и местни власти, защото решенията, даващи отговори на предизвикателствата пред младите хора са често на местно ниво. Целим Годината на младежта да доведе до конкретни резултати, които да имат положително въздействие и след 2022г. Вярвам, че заедно ще превърнем Годината в успех”, коментира още Мария Габриел.

Европейската година на младежта започва през януари 2022г. по време на френското председателство на Съвета на ЕС. Комисията ще координира дейностите в сътрудничество с Европейския парламент, държавите-членки, регионалните и местните власти, и младите хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.