1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Прогнозиране на времето, когато то става по-трудно предвидимо

Прогнозиране на времето, когато то става по-трудно предвидимо

“Научните изследвания сочат, че екстремните климатични събития като горещи вълни и големи бури най-вероятно ще стават по-чести или интензивни.” Това становище публикувано на сайта на американската Агенция за защита на околната среда се споделя от мнозина учени изследващи климатичните промени и техния ефект върху живота на планетата. 

Една от най-засегнатите индустрии от непредвидимостта на времето, особено в случаи на екстремни събития, е именно земеделието. Макар загрижеността към околната среда и климата да нараства и на ход да са амбициозни планове за ключови промени във връзката на човека с природата, постигането на зададените цели няма нито да е лесно, нито бързо. Междувременно заетите в сферата на селското стопанство ще трябва да продължават неравната борба с изненадите на природата. Може ли изкуственият интелект (AI) да окаже решаваща подкрепа?

AI в климатичните прогнози
climate

Земеделието е сред секторите, които най-много се промениха от автоматизацията и заместването на човешкия труд с машини. Тази революция стигна до ново ниво със съвременния напредък в AI. Потенциалните ползи за индустрията са много, а освен това той позволява на потребителите гъвкаво приложение според специфичните нужди на стопанството. Такъв е и случаят с ролята на изкуствения интелект в климатичните прогнози, които са сред основните стълбове на успешното земеделие.

С помощта на интелигентни алгоритми, стопаните могат по-точно да планират ресурсите и действията си, получават достъп до архивни климатични данни за минали периоди, могат да отговорят по-адекватно на извънредни ситуации, получават моментални известия по зададени критерии и т.н. Освен това на ход са бизнес модели, при които подобни услуги се закупуват като абонамент, който обикновено предоставя различни ценови пакети според нуждите на потребителя. Така земеделците могат да оптимизират разходите си и да получат пакет от услуги, които са им нужни без да плащат за такива, които не са им потребни.

Ето и няколко примера за приложенията на изкуствения интелект в земеделието, и по-точно в климатичните прогнози.

Играчите на пазара
market

Едва ли е изненада, че пионерът в компютърните технологии IBM предлага AI услуги. Компанията от години инвестира и разработва един от най-умелите изкуствени интелекти наречен IBM Watson. Проектът на американската компания намира приложение в редица индустрии от кулинарството и медицината до земеделието.

Най-общо казано, когато се прилага за климатични прогнози в селското стопанство изкуственият интелект на IBM “използва разширен анализ и интелигентен работен процес за да намали въздействието на свързаните с климата нарушения върху добива”. Сред услугите, които получават потребителите на платформата са хиперлокални прогнози за времето, достъп до данни от мащабна мрежа за климатично наблюдение, дългосрочни прогнози и др.

Освен IBM има и много други играчи на пазара за AI решения за земеделието, които предлагат разнообразни услуги свързани с климатичните прогнози. 

Един от тях, австралийската The Yield използва комбинация от изкуствения интелект на Microsoft и интелигентни сензори от Bosch за да предостави прецизна информация за състоянието на посевите и 7 дневна прогноза за микроклимата в обработвания район.

Платформата OneSoil пък предлага безплатни услуги за земеделците, сред които са възможността да отбележат парцелите си върху сателитна карта и да следят тяхното състояние, както и да получават климатична информация с точност до 2 км. Наскоро проектът получи нова серия инвестиционно финансиране в размер на $5 млн.

Растящи умения-растящ интерес
umeniq

През последниге години водещите разработчици на AI използваха интересни начини да демонстрират уменията на своите алгоритмични създания. Най-често това се случваше поставяйки едни срещу други изкуствен интелект и професионални играчи в мисловни игри. Преди няколко години изкуствен интелект разработен от университета Carnegie Mellon на няколко пъти категорично побеждаваше покер професионалисти, като с всяка нова версия софтуерът ставаше по-категоричен в уменията си. Разнообразните стратегии в играта предполагат анализ на множество и разнообразни данни. IBM Watson пък демонстрира своите умения побеждавайки двама шампиони в американската викторина Jeopardy!. Разработка на Google пък убедително триумфира срещу някои от най-добрите играчи в китайската игра Го.  

 

С други думи, изкуственият интелект става по-интелигентен, съответно и интересът към него расте. Що се отнася до мястото му в сферата на земеделието според фирмата за пазарни проучвания Markets and Markets, той ще нарасне от $1 млрд. през 2020 до $4 млрд. през 2026. Разбира се, приложенията на AI в земеделието са многобройни и отвъд климатичните прогнози. Изкуственият интелект също така помага при идентифициране на вредители, следене състоянието на почвата и здравословното състояние на посевите и животните, интелигентното управление на поливането и наторяването, което е само малка част от неговите употреби. В комбинация с модерни устройства пък, AI многократно увеличава капацитета си и става още по-незаменим помощник в земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.