1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

Малките стъпки в ежедневието водят до големи резултати за природата

По случай Международния ден на Земята природозащитната организация WWF призовава да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и животински свят, който тя поддържа. Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на Земята”, която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас.

„Природата ни осигурява екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до чист въздух, прясна вода, храна, както и суровини за енергия и лекарства. За да могат и децата ни да използват ресурсите на Земята обаче, ние сме длъжни да намерим начин да гарантираме, че те няма да бъдат изчерпани безвъзвратно“призова Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Всеки един от нас може да бъде полезен както за природата, така и за себе си, ако възприемем някои малки стъпки в ежедневието, които ще доведат до големи резултати в бъдеще. Такива са икономичното използване на вода и електроенергия, разумното потребление на храна, рециклирането на суровини и не на последно място – грижата за заобикалящата ни среда.

Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ за възстановяване: в резултат ¾ от земната повърхност, която не е покрита с лед, вече е значително променена, по-голямата част от океаните са замърсени, а 85% от площта на влажните зони е загубена. По данни на доклада на WWF „Жива планета“ 2020човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век.

Един от застрашените видове в България е кафявата мечка, чиято численост намалява прогресивно през последните десет години. Затова WWF изготви научно-базирана програма за опазване на вида, както и за превенция на конфликта човек-мечка във високопланинските населени места. В тази връзка WWF планира да работи тясно с местните общности, търсейки дългосрочни решения. Важна част от програмата е опазването на местообитанията на мечката – старите гори – от нерегламентирана човешка намеса. WWF прави всичко възможно закононарушения като незаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции. Акцент в програмата е и сформирането на Спасителен мечешки отряд от експерти, който да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.

Каузата за опазването на мечките привлече към редиците на природозащитниците много известни имена, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. Всички те се включиха в кампанията и дариха изкуството си в полза на опазената природа и грижата за мечките у нас.

Повече за дейността на WWF за опазването на мечките и как всеки може да се включи като стане закрилник на мечка, вижте на wwf.bg/mechki.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.