1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Проведе се откриваща среща по проект „GREENANIMO“

Проведе се откриваща среща по проект „GREENANIMO“

Приветствия към участниците отправиха ректорът на Тракийски университет – доц. д-р Добри Ярков и Маргарита Христова - държавен експерт в дирекция „Наука“ към МОН

На 27.11.2020 г. се проведе откриващата среща по проект „STRENGTHEN RESEARCH AND INNOVATION CAPACITY FOR GRAZING LIVESTOCK MEAT PRODUCTION IN BULGARIA THROUGH ADVANCED KNOWLEDGE TRANSFER“ - GREENANIMO“, № Д01-287/07.10.2020, финансиран от Националната програма „Европейски научни мрежи“ на Министерство на образованието и науката на Р. България. Проектът е с международно участие, по него работят учени от Аграрен и Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет, Френския национален институт за аграрни науки и екология (INRAE) и Шотландския Аграрен колеж (SRUC).

Целта на първата среща, проведена онлайн, бе да даде официалното начало на проекта,  да се обсъдят планираните задачи за първата година и очертаят възможностите за научен обмен и обучение в сегашната пандемична обстановка. Срещата бе открита от ръководителя на проекта проф. д-р Светлана Георгиева – дългогодишен преподавател в катедра „Генетика, развъждане и репродукция“ към Аграрен факултет на Тракийски университет. Основните научни интереси на проф. д-р Георгиева са в областта на изследване на ДНК полиморфизма в ключови гени, свързани с подобряване качеството на месото и растежните показатели на селскостопански животни.

 Приветствия към участниците отправиха ректорът на Тракийски университет – доц. д-р Добри Ярков и Маргарита Христова - държавен експерт в дирекция „Наука“ към МОН.

В първата част на срещата доц. д-р Стефка Атанасова (ТрУ), проф. д-р Жан-Франсоа Хокет (INRAE) и проф. д-р Мари Хаскел (SRUC) направиха кратки презентации за всяка от институциите, учените, участници в проекта, и техните компетентности. След това проф. Светлана Георгиева представи основните цели и задачи на проекта, включващи повишаване на научно-техническия капацитет на учените от Тракийски университет, чрез трансфер и обмен на най-добрите практики в областта на пасищното животновъдство от водещи научни институти като INRAE и SRUC.

Срещата продължи с представяне на четирите направления, включени в проекта. Доц. д-р Тодор Стоянчев и доц. д-р Крум Неделков запознаха участниците с целите и задачите в първата година от проекта по направленията „Повишаване качеството на месото“ и „Ефективно оползотворяване на фуражите“.  Доц. д-р Надя Бозакова и доц. д-р Милена Панайотова представиха предвидените в проекта задачи по темите „Подобряване благосъстоянието на животните“ и „Изграждане на устойчиви системи за отглеждане на преживни животни“. Заедно с представянето на отделните направления бяха обсъдени възможностите за провеждането на обучителни курсове в електронна среда поради настоящата пандемична обстановка. Дискутирани бяха и бъдещи планове за изготвянето на съвместни научни публикации и участия в престижни международни конференции и проекти.

В срещата взеха участие проф. Георгиева, доц. Атанасова, доц. Стоянчев, доц. Панайотова, проф. Върляков, доц. Беев, доц. Бозакова, доц. Неделков,  ас. Пенчев и ас. Маринов от Тракийски университет, проф. Хокет, проф. Весиер, проф. Праше и доц. Канталапиедра от INRAE, проф. Хаскел, проф. Рое, проф. Ламбе и д-р Дютие от SRUC.

Откриващата среща на проект „GREENANIMO“ завърши с благодарствени слова на проф. Георгиева към участниците и с пожелания за стопроцентова реализация на планираните задачи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.