1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Тенденции и реализация на младите ветeринарни специалисти

Тенденции и реализация на младите ветeринарни специалисти

Ветеринарното образование е с дългогодишни традиции у нас

Забелязва се една тревожна тенденция - у нас има недостиг на ветеринарни лекари. В двата ветеринарни факултета - в София и в Стара Загора, се приемат общо около 220 студенти, но броят на завършилите е много по-малък. Честа практика е младите специалисти да бъдат привлечени от по-добрите условия за реализация в чужбина.

У нас се наблюдава пренасищане с ветеринарни клиники, особено в столицата, но за сметка на това има недостиг на ветеринарни лекари. Повечето от специалистите се ориентират към обслужването на домашни любимци и по-малко към селскостопански животни. Интересна тенденция е, че е преобладаващ броят на жените, които завършват ветеринарна медицина.

В последните години страната ни е атакувана от заразни болести по животните, но проф. Богдан Аминков - декан на Факултета по Ветеринарна медицина към Лесотехническия университет смята, че имаме отлично подготвени специалисти, които могат да се справят със ситуацията и част от тях са преподаватели във факултета по Ветеринарна медицина.

Ветеринарното образование е с дългогодишни традиции у нас. Към момента тази специалност се изучава в два университета - в Стара Загора и в София, като Ветеринарният факултет към Лесотехническия университет наскоро отбеляза своя 25-годишен юбилей с научна конференция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.