1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ветеринарната гимназия в Добрич печели пореден проект по европейска програма

Ветеринарната гимназия в Добрич печели пореден проект по европейска програма

Ученици обменят опит в Италия и Словения през ноември

Ученици от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич ще участват в международни работни срещи, финансирани по програма „Коменски” през месец ноември, съобщи директорът д-р Светлана Тодорова. От 7 от 13 ноември в италианския град Гесуалдо, близо до Неапол, добричките ученици ще представят дейности по проект „Четене и насърчаване на грамотността чрез информационни технологии”. В тази работна среща ще вземат участие 49 участници от осем европейски държави. До края на проекта предстоят работни срещи през април 2011 г. в Полша (гр. Честохова) и в Добрич през май 2011 г. Проектът по програма „Коменски” на стойност 20 хиляди евро е спечелен от Ветеринарната гимназия през миналата година, като дейностите по него ще продължат до 2011 г.  

От 19 до 25 ноември в словенския град Словенски градец ще се проведе шестата работна среща по проект „Гордост и предразсъдъци – да преодолеем стереотипите”, също по програма „Коменски”. По него партньори на добричката гимназия са училища от Белгия, Румъния, Полша, Словения, Турция, Чехия и Швеция. До края на проекта през 2011 г. предстоят работни срещи в Чехия и Турция. Този проект също е на стойност 20 хиляди евро. 

През настоящата учебна година Ветеринарната гимназия спечели още един проект, съобщи д-р Тодорова. Той е на тема „Грижа за животните в Европа” и е на стойност 12 хиляди евро. Партньори на добричкото училище са ученици от Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Португалия и Турция. Конкретните цели на партньорството са свързани с насърчаване на активно европейско гражданство чрез изследване на регионални, национални и европейски норми и традиции за защита на животните. Проектът цели да насърчи хуманността и морала сред участниците. През първата година на проекта ученици от добричката гимназия ще вземат участие в работни срещи в Португалия и Италия.

Професионалната гимназия по Ветеринарна медицина в Добрич е единственото училище в областта, което работи по няколко европейски образователни програми. През последните пет години в гимназията са реализирани 5 международни проекта по програма „Коменски”, 4 проекта по програма „Леонардо да Винчи” и 3 проекта по програма „Младежта в действие”. Досега над 100 ученици от гимназията са взели участие в международни ученически срещи из цяла Европа. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.