1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Земеделието става задължителен предмет в училище

Земеделието става задължителен предмет в училище

Инициативата е на правителството на германската провинция Шлезвиг-Холщайн

Земеделието става задължителен предмет в училище. Тази инициатива на правителството на германската провинция Шлезвиг-Холщайн може да се превърне в пилотен проект за цялата страна, надяват се организаторите.

От началото на новата учебна година всяко дете ще трябва да посети земеделско стопанство, за да се запознае с труда на фермера. Стартът на инициативата беше даден в последните дни преди лятната ваканция, когато група третокласници от малко градче посети близка кравеферма, управлявана повече от 4 века от потомците на една фамилия.

Градските деца в Германия, както в повечето европейски държави, знаят все по-малко за произхода на храната, която консумират. Затова правителството на провинцията, в лицето на министър-председателя, земеделския и образователния министър, се свързват с президента на местния земеделски съюз и договарят бързото осъществяване на идеята.

Образователното министерство вече е издало заповед, с която на училищата се нарежда да планират посещение във ферми за своите възпитаници. Концепцията предвижда децата не само да разгледат стопанството, но и да вземат участие в неговата дейност. Според възрастовата си група, те могат да помагат при прибирането на реколтата, както и при други дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.