1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 11 са потенциално опасните язовири на територията на област Варна

11 са потенциално опасните язовири на територията на област Варна

Съоръженията ще започнат да преливат при обилно топене на снеговете и силни валежи

11 са потенциално опасните язовири на територията на област Варна. Това обяви областният управител Данчо Симеонов, цитиран от агенция КРОСС. В момента състоянието им не е тревожно. Съоръженията обаче ще започнат да преливат при обилно топене на снеговете и силни валежи, което би могло да причини щети на селскостопанските култури, посочи Симеонов.

От вчера, 13 февруари, в региона комисия започна инспекция на състоянието на водните басейни. Проверките се извършват от експерти от предприятие "Язовири и каскади" към НЕК, заедно със специалист от Областна администрация. Огледите ще приключат в петък. Вече са издадени предписания на кметовете да проверяват нивото на язовирите, състоянието на стените и дигите.

Потенциално опасни са язовирите „Доброплодно", „Николаевка 2", „Паничката", „Черковна", „Манастир", „Долни чифлик", „Горни чифлик", „Пчелник", „Генерал Колево", „Брестак" и „Страхил". От ремонт се нуждае единият от изпускателите на язовир „Цонево", най-големият в региона. Там е нарушена бетоновата облицовка на водобойните кладенци.

Около 750 000 лева са необходими за укрепване и обезопасяване на водните басейни. Парите ще се търсят от Министерството на земеделието и храните или от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.