1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 120 червеногуши гъски бяха наблюдавани и в Сребърна

120 червеногуши гъски бяха наблюдавани и в Сребърна

Снимка:

На 17 ноември е проведен мониторинг на крайдунавското езеро

Първите за този есенно-зимен сезон 120 червеногуши гъски бяха наблюдавани при проведения на 17 ноември мониторинг на крайдунавското езеро. Застудяването от север е увеличило броя на големите белочели гъски в Сребърна на 6000. 130 от отчетените преди две седмици 452 сиви гъски бяха наблюдавани отново. Интересното бе, че гъските изглежда временно са изоставили обичайното си място за нощувка край дигата в северната част на резервата и прекарват нощта близо до шосето. Най-вероятната причина е незаконната стрелба в границите на резервата, която регистрирахме и при предишното ни посещение. Тя за съжаление продължава, стреляше се дори в понеделник.

Продължава и миграцията на пойни птици от север – много пойни дроздове, черешарки, планински чинки и 4 червенушки за цвят! На острова в р. Дунав срещу езерото бяха наблюдавани 11 къдроглави пеликани и над 100 каспийски чайки.

В крайморските влажни зони Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс присъствието на диви гъски е все още символично – 1 червеногуша, 30 сиви и 10 големи белочели гъски. Да не забравяме обаче необичайното наблюдение на три посевни гъски южно от с. Дуранкулак, наблюдавани предишния ден (15.11.2013). В момента броят на гъските в района е все още многократно по-малък от този, установен в Свищовско-Беленската низина и отвъд румънската граница. Застудяването обаче е факт и при следващото преброяване след 2 седмици се очакват много повече птици, отбелязват от БДЗП.

Освен гъските, край Дуранкулашко езеро бяха наблюдавани 1 морски орел, 1 сокол скитник и още един едър сокол, който не беше точно определен (на снимката), а в морето край Шабленското езеро - 17 средизeмноморски буревестника.

За информация от редовния мониторинг на зимуващите гъски в Крайбрежна Добруджа, който се провежда на всеки две седмици като част от проект LIFE+ „Сигурно убежище за червеногушата гъска”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.