1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 13 горски пожара, регистрирани в Благоевградско, от началото на годината

13 горски пожара, регистрирани в Благоевградско, от началото на годината

Областта е 2-та в страната по наличие на горски площи, които са 58 % от общата й територия

Тази година се наблюдава спад на броя на пожарите в горски масиви в Благоеврадско. Това каза на кръгла маса директорът на „Регионална дирекция по горите” – Благоевград Иван Гергов.

До момента са регистрирани 13 горски пожари, при които са изпепелени 155 декара. Средната площ на 1 пожар е 22 декара. През месец август са възникнали най – много пожари – 7 на брой, а най – големи площи са засегнати на територията на общините Струмяни и Разлог. Гергов посочи, че основната причина за възникването на горски пожари в Пиринско е небрежност – 7 на брой, 1 от пожарите е умишлен, за 5 все още не е ясно от какво са причинени. Характерно за региона е паленето на стърнища край горския фонд, което често води до избухването впоследствие и на пожари. „Регионална дирекция по горите” – Благоевград има изготвена програма за опазване на горите от пожари.

Териториалното разположение на област Благоевград предполага обръщането на сериозно внимание по отношение на превенцията и ликвидирането на горски пожари, заяви на кръгла маса инспектор Валентин Василев от пожарната служба по време на кръглата маса. На срещата стана ясно, че пожарната служба в Благоевград разполага с адекватните средства за намеса и контрол по време на евентуален инцидент. Основният фактор, който поражда трудност, е особеността на релефа и по – специално трудният достъп до районите, в които възникват горски пожари. По думите  на инспектор Василев, в глобален мащаб се наблюдава увеличаване на броя на бедствията. Това предизвиква необходимостта от адекватна реакция на всички институции, които имат отношение към тях.

Област Благоевград е 2-та в страната  по наличие на горски площи, които са 58 % от общата й територия. В тази връзка се предприемат множество превантивни мероприятия, сред които са поддръжката и изграждането на минерализовани ивици, прокарване на противопожарни просеки и бариерни прегради.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.