1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 13 села в Монтанска област са на воден режим

13 села в Монтанска област са на воден режим

Причината за извънредната мярка е продължителното засушаване и пресъхването на местни водоизточници

В общо 13 села в Монтанска област е въведен воден режим, съобщава ВиК в Монтана. Причината за извънредната мярка е продължителното засушаване и пресъхването на местни водоизточници, пише БТА.

За по три часа в денонощието се пуска водата в четири планински села в община Георги Дамяново. По 8 часа вода имат селата Горна Вереница, Студено буче на община Монтана и Мокреш и Ботево - община Вълчедръм, всяко от които се захранва от свой собствени водоизточник.

В селата Превала, Горна Лука, Митровци, Равна на община Чипровци и Главановци, Видлица, Чемиш и Каменна Рикса на община Георги Дамяново водата тече по 12 часа в денонощието. Воден режим има и в село Горно Озирово - община Вършец.

Към момента в язовир "Среченска бара" в Стара планина, от който се водоснабдяват Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още двадесетина села, има 11,5 милиона кубически метра вода. Количеството е достатъчно за 2-3 месеца дори и да не паднат дъждове, но въпреки това водата трябва да се ползва пестеливо, обявиха от ВиК в Монтана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.