1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 139 проверки на РИОСВ - Варна за опазване на дюнните местообитания

139 проверки на РИОСВ - Варна за опазване на дюнните местообитания

Установени са 111 нарушения на неправомерно паркирали автомобили върху дюните в периода от 1 май до 15 септември

  • РИОСВ - Варна инициира съвместни действия между институциите за справянето с проблемите в защитените зони

РИОСВ - Варна извършва непрекъснат активен контрол в границите на защитените територии и защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, свързани с опазване на дюнните природни местообитания.

През летния период от 1 май до 15 септември са извършени 139 планови и извънредни проверки, включително по сигнали, в границите на защитени територии и на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в териториалния обхват на инспекцията. Проверките са за спазване на забраните, въведени със заповедите за обявяване на зоните, и по-конкретно за увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни, извън активната плажна площ.

Установени са 111 нарушения на неправомерно паркирали автомобили. Най-често нарушения се установяват при режимите на: защитена зона „Езеро Дуранкулак“ – в границите на морски плаж „Космос“ и морски плаж „Крапец - север“; в границите на защитена зона „Шабла-Езерец“ – морски плаж „Крапец-юг“; защитена зона „Комплекс Калиакра“ – морски плаж „Болата“; защитена зона „Галата“ – морски плаж в землището на гр. Варна, община Варна, и с. Близнаци, община Аврен, в района на защитена местност „Лимана“; защитена зона „Камчия“ – морски плаж „С. Ново Оряхово“; защитена зона „Плаж Шкорпиловци“ – морски плаж „Шкорпиловци“ и морски плаж „Карадере“.

На установените собственици са изпратени покани за съставяне на актове за установяване на административно нарушение (АУАН) – досега 20 на брой, а за останалите нарушения в момента се изискват справки за собствениците на автомобилите. След съставяне на АУАН в законоустановения срок, ще бъдат приключени административно-наказателните преписки, образувани за нарушения на Закона за биологичното разнообразие.

В началото на август по инициатива на директора на РИОСВ - Варна беше проведена среща за съгласуване на действията между всички отговорни институции с участието на областния управител на Варна, заместник-областния управител на Добрич, кметовете на общините Каварна и Шабла, както и представители на общините Аврен, Балчик, Бяла, Долни чифлик, IV РУ при ОД на МВР - Варна, РУ на МВР - Каварна, РУ на МВР - Балчик и началник сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“. В хода на срещата директорът на РИОСВ - Варна постави акцент върху необходимостта от засилване на сътрудничеството между институциите за провеждането на екологосъобразен туризъм по Северното Черноморие. Участниците обсъдиха различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни.

Като част от допълнителните мерки за опазване на дюнните природни местообитания РИОСВ - Варна постави информационни табели в близост до дюните на плаж „Космос“, попадащ в границите на защитена зона „Езеро Дуранкулак“, указващи защитения им характер и забранителните режими.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.