1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 14 акта за установени еконарушения са съставили експертите от РИОСВ-Бургас през месец май

14 акта за установени еконарушения са съставили експертите от РИОСВ-Бургас през месец май

9 са за събиране и изкупуване на блатно кокиче без разрешение

14 акта за установени нарушения на екологичното законодателство са съставили експертите от РИОСВ-Бургас през месец май.  От тях 9 са за събиране и изкупуване на блатно кокиче без разрешение и в нарушение на Закона за биологичното разнообразие и на Заповед на ресорния министър, която забранява събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от всички находища в страната през цялата 2010 година, пише dariknews.bg.

Два акта са съставени и на собственици на билкозаготвителни пунктове за неизпълнение на предписания за привеждане в съответствие с изискванията. За извършване на дейности с отпадъци без разрешителни са глобени две фирми, а едно физическо лице е санкционирано за незаконен превоз на отпадъци.

През май са  били извършени проверки в общо 96 обекта на територията, контролирана от инспекцията.

Две са новите текущи месечни санкции за замърсяване на повърхностни водни обекти – 228 лева на община Средец за обект ПСОВ-Средец и 1 889 лева на ВиК Бургас за обект ПСОВ-Поморие.

Седем сигнала са получени  на зеления телефон на инспекцията през май.  Сигнализирано е за изгаряне на кабели на площадката на „Металс плюс” ЕООД,  за намерени мъртви птици - бял щъркел и розов пеликан, за бракониери, риболуващи в защитена местност „Устие на р. Изворска”.

Шест малки лебеда, нaмерени на пътя край Поморие са изпратени за доотглеждане в Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове в Стара Загора. А видра, попаднала в празен басейн в с. Равда беше уловена и пусната в река Ахелой, допълват от екоинспекцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.