1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 14 призьори бяха отличени от конкурса “Най-зелените компании в България” 2018

14 призьори бяха отличени от конкурса “Най-зелените компании в България” 2018

По зеления килим тази година минаха 33 номинирани с устойчиви практики в своя бизнес

Проекти и постижения в областта на устойчивото развитие бяха отличени за 8-ма година от Националния конкурс “Най-зелените компании в България” за 2018 година. Зелените бизнес оскари са инициатива на b2b Media. Конкурсът се проведе под патронажа на Министерството на околната среда и водите.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова откри конкурса. „България, както и останалите европейски държави, започна да разчупва връзката между икономически растеж и потреблението на енергия и ресурси. Не само фирмите, но и гражданите полагат усилия, за да намалят своя екологичен отпечатък. Екологосъобразните производства, основани на възобновяема енергия, пречистване на отпадъчни води и контрол на замърсяването на въздуха, бележат ръст през последните 10 години и създават нови работни места“, каза зам.-министър Николова при откриването на церемонията. Тя цитира данни на Европейската агенция по околна среда, според които повторната употреба и други подобни мерки за пестене на ресурсите могат да доведат до нетни икономии за предприятията в ЕС в размер на 600 млрд. евро или 8% от годишния им оборот. А годишните емисии на парникови газове да се намалят с 2 до 4 на сто.

По зеления килим тази година минаха 33 призьори с устойчиви практики в своя бизнес. Стотуетки грабнаха компании и организации в общо 14 категории, а специалното отличие беше наградата “Зелена личност”. Тази година тя отиде при Деница Петрова, вдъхновител на инициативата "Подари въздух”.  Специалната наградата “Зелена личност” е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото. Деница Петрова е графичен дизайнер. Тя работи като специалист по дигитален макретинг. Статистиката сочи, че мръсният въздух е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6.5 млн. души годишно в световен мащаб. Това го прави по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно. "Целта на кампанията "Подари въздух”  е да даде различни и креативни решения и по този начин да подтикнем хората да предприемат действия. Вярваме, че ако всеки от нас се ангажира с тази кауза, можем да живеем в по-здрава среда", каза Деница.

Сред призьорите в основните категории бяха: Виваком в категория “Телекомуникации”, а "Билла България“ се нареди първа в “Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство”, където надпреварата беше силно оспорвана. Най-зелената транспортна компания е Дискордиа АД, а номер едно сред рециклиращите бизнеси е Фиерхаутен - УКО. Българо-американска кредитна банка АД взе приза “Най-зелена банка”, докато Алтея Органикс стана призьор в сектор “Био индустрия, зелен бизнес, бюти индустрия”. Най-зелената строителна компания е АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, а Кобилдър България ЕООД е първа в категория “Технологии, IT продукти и услуги”. В сектора на туризма на челна позиция излезе Арте Хотел, а Dentsu Aegis Network е най-зелената агенция в категория “ПР и рекламни услуги”.

В надпреварата участват и новосъздадени дружества, като най-зелена сред стартъпите се оказа компанията Ландскейп Дизайн Студио ООД. В категорията Обществени организации, общини и държавни структури призът взе Фондация "Асоциация за развитие на София”, като отличието прие зам.-кметът на София Йоана Христова.



Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.