1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 165 хиляди тона отпадъци от опаковки са рециклирани в страната през 2012 г.

165 хиляди тона отпадъци от опаковки са рециклирани в страната през 2012 г.

МОСВ глоби "Екоресурс България" за нарушения

Готов е докладът на комисията за проверка на одиторските доклади от организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки и от фирмите, изпълняващи задълженията си индивидуално, съобщават от МОСВ.

Всички одиторски доклади бяха подадени в МОСВ в рамките на законоустановения срок. Оползотворяващите организации, внесли одиторски доклади, са 6 на брой: Екопак България АД, Екобулпак АД, Репак АД, Булекопак АД, Екоколект АД и Екоресурс България АД.

Комисията констатира неизпълнение от страна на "Екоресурс България" АД на изискванията, отнасящи се до обхват на населението в системи за разделно събиране – не са спазени задължителните условия към разрешението за 18 обхванати жители на всеки тон опаковки, пуснати на пазара. На организацията се налага имуществена санкция в размер на 10 000 лева.

Общо 332 фирми - членове на оползотворяващите организации, не са подавали месечни и годишни справки към съответната организация за пуснатите от тях на пазара опаковки или не са заплащали възнаграждение към организацията по оползотворяване, към която членуват, и по този начин не са изпълнили задълженията си. Те ще трябва да заплатят дължимата продуктова такса за опаковки в ПУДООС в двуседмичен срок. Пълният им списък е публикуван на интернет страницата на министерството, ниво Отпадъци.

Индивидуално изпълняващите задълженията си фирми са 5 на брой: "Нова Трейд" ЕООД, "Нова Трейдинг Къмпани" ЕООД, "Гудекс" АД, "Джей Ти Трейдинг" ЕООД и "Нова Търговска Компания" АД. Констатациите на комисията са, че всички са изпълнили целите си за 2012 г.

Лицата, които пускат на пазара опаковки, отговарят за рециклирането на не по-малко от 52 на сто от теглото на образуваните през годината отпадъци от опаковки. Общо пуснатите на пазара на България количества опаковки са 293 905,608 тона, от които са рециклирани 164 134,7 тона. Изпълнената цел по рециклиране е 55,85%, т.е. надвишава заложените в Наредбата 52%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.