1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 180 държави ще дадат своя национален принос, за да не се допусне изменение на климата

180 държави ще дадат своя национален принос, за да не се допусне изменение на климата

Снимка:

За последните 20 години средно годишната температура у нас се е повишила с почти градус

180 държави ще дадат своя национален принос, за да не се допусне изменение на климата и глобално затопляне с повече от 2 градуса. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на конференция за климата в столицата. Форумът се провежда успоредно на срещата в Париж.

За последните 20 години средно годишната температура у нас се е повишила с почти градус и половина. А заради повишаването на температурите има предпоставки за увеличаване на летния туристически сезон. Министър Василева е оптимист за изхода от конференцията във френската столица. Очаква се в заключителната фаза на форума всички 195 държави по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени да подпишат съвместно споразумение.

Повишаването на градусите ще има отражение върху туризма у нас, защото ще се увеличи летния туристически сезон, заяви още Василева. Според нея сектора е умерено устойчив на климатичните промени, затова трябва да се развиват целогодишно различните му видове. Няма как и Земеделското министерство да бъде встрани от темата за климата, тъй като ведомството се разпростира върху 3/4 от територията на България, заяви заместник-министърът Георги Костов.

Според прогнозата на екологичното министерство до 2035 година не се очакват драстични промени в климатичните условия, заради което градската среда в България ще бъде устойчива.

Автор: Мирела Спасова

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.