1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 182 декара земя в курорта „Русалка“ бяха върнати на държавата

182 декара земя в курорта „Русалка“ бяха върнати на държавата

Спорният имот е част от общо 300 декара залесена горска площ от държавния горски фонд

182 декара земя в курорта „Русалка“, собственост на семейство Баневи, бяха върнати на държавата от Окръжния съд в Добрич, информира bTV. Спорният имот е част от общо 300 декара залесена горска площ от държавния горски фонд, която е предоставена за строителствени дейности на ваканционното селище „Русалка“.

По думите на съда държавната фирма „ВС-Русалка“ не е имала право на стопанисване, както и управление на земята. Поради това собствеността ѝ не се е прехвърлила автоматично при преоубразуването на компанията в еднолично търговско дружество. Въпреки това имотът е бил записан като актив в счетоводния баланс на „Русалка тур“. Нотариалният акт е издаден през 2009 година.

Съдът обаче постанови, че нотариалният акт е невалиден. Това води до пренесена невалидност и на договора, с който „Русалка тур“ е осъществила продажба на собствеността. Третият ответник по делото - „Паррус“ ЕООД, също няма право върху земята поради предишните неточности.

Добричкия окръжен съд разпореди на „Паррус“ да предаде на държавата владението върху имота и посочи, че решението може да бъде обжалвано пред по-горна съдебна инстанция в двуседмичен срок.

Делото срещу двамата собственици на курорта Николай и Евгения Баневи бе заведено от текущия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов през месец септември 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.