1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 19% по-малко пари са вложени в нови вятърни инсталации в Европа през 2017-та

19% по-малко пари са вложени в нови вятърни инсталации в Европа през 2017-та

Челната позиция заема Германия с близо една трета от инвестициите

19 процента по-малко пари са вложени в нови вятърни инсталации в Европа през 2017-та. Това е най-ниското ниво на инвестиции за последните три години, съобщават от браншовата организация за електроенергия от вятър.

Според експерти този спад в инвестициите може да се смята за добра новина, тъй като показва намаляване на разходите и по-ефективна работа на инсталациите. За 2017 година в нови проекти за наземна и офшорна вятърна енергия в Европейския съюз са изразходвани 22 милиарда евро, като близо 15 милиарда са за ветрогенератори, разположени на сушата. Година по-рано инвестициите са били на рекордното ниво от 27 милиарда евро.

Челната позиция заема Германия с близо една трета от инвестициите, следвана от Великобритания с 22 процента. През миналата година са изградени мощности за 15 гигавата, а преобладаващата част – 12 гигавата, са наземни инсталации. Германия води и по този показател.

Европейският съюз има капацитет за общо 169 гигавата електричество от вятърна енергия, а произведеното през 2017 година количество възлиза на 336 тераватчаса. Те са покрили 12 процента от потреблението на ток в Общността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.