1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2020 г. беше една от трите най-топли в историята

2020 г. беше една от трите най-топли в историята

Най-топло е било през 2016 година

2020 година е била една от трите най-топли години за последните повече от 150. Това се казва в най-новия доклад на Световната метеорологична организация в Женева. 
 
От публикуваните в доклада данни става ясно, че миналата година за малко е щяла да счупи всички рекорди. Това не се е случило единствено благодарение на феномена Ла Ниня, който в края на годината донесе леко разхлаждане.
 
Така средната температура през 2020-та е почти 15 градуса, или с един градус и две десети над стойностите от прединдустриалната епоха. От метеорологичната организация посочват, че и трите най-горещи години досега са през второто десетилетие на новия век – 2016-та, 2019-та и 2020-та.
 
Най-топло е било през 2016 година, но ако се вземат предвид статистическите грешки, разликите между трите години са минимални. За високите температури през 2016-та най-голям принос е имал феноменът Ел Ниньо, който за разлика от Ел Ниня причинява затопляне.
 
"На път сме да достигнем катастрофално глобално затопляне с 3 до 5 градуса, и то още през 21-ви век", предупреди Генералният секретар Антонио Гутериш в коментар относно доклада на метеорологичната организация. "Затова основната ни задача през това столетие е да сключим мир с природата", добави той.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.