1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 22 общини със стационарни и мобилни депа за опасни отпадъци

22 общини със стационарни и мобилни депа за опасни отпадъци

Българо-швейцарска програма подпомага унищожаването на излезли от употреба пестициди

5 общински центъра за събиране на опасни отпадъци от бита бяха изградени с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

В Шумен и Съединение обектите вече функционират, в Созопол, Левски и Разград предстои до края на годината пускането им в експлоатация.

Освен пилотните центрове, които са стационарни площадки, по проекта са закупени мобилни събирателни пунктове – специализирани бусове и контейнери и чрез тях ще се обслужва населението в 22 български общини. В рамките на проекта наетият персонал е преминал специално обучение. „Най-съществената част е натрупаният положителен опит и добри практики да бъдат възприети и от други български общини“, обясни Виктория Белоконска, координатор на Българо-швейцарски проект „Пилотни модели по екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци в домакинствата“, чиято стойност е около 15 млн. лв. - Хората ще могат да предават стари бои, лакове, живаксъдържащи препарати, лекарства и други. В момента по-голямата част от тези продукти се изхвърлят в контейнерите. С реализацията на проекта събирането, съхраняването и третирането на опасните отпадъци ще става екологосъобразно.“

ПУДООС е изпълнител и на втори проект в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той е с най-голямо финансиране – близо 40 млн. лв.

Благодарение на проекта „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба на пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ са почистени складови помещения в над 50 общини, пакетирани и извозени до крайни съоръжения извън пределите на страната за унищожаване са 3 300 т. Райони с най-големи количества на склад с излезли от употреба пестициди са Враца, Плевен, Монтана, Добрич, Пловдив, Стара Загора. „След като бъдат унищожени тези стари натрупани количества, не очакваме генериране на нови, защото в момента всички земеделски производители не се презапасяват“, подчерта Георги Марков, координатор на проекта.

Текст: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.