1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 227 природозащитници са убити през 2020 г.

227 природозащитници са убити през 2020 г.

Действителният брой на жертвите е много по-голям

Борбата срещу нарушителите на правилата за опазване на природата става все по-опасна. През 2020 година в цял свят са убити 227 екоактивисти, се казва в доклад на неправителствената организация "Глобъл Уитнес".
 
227-те жертви са нов тъжен рекорд, като три четвърти от убийствата са регистрирани в Латинска Америка – 65 в Колумбия, 30 в Мексико и 20 в Бразилия. Други 29 убити природозащитници има на Филипините, а от организацията смятат, че действителният брой на жертвите е много по-голям. Година по-рано убитите бяха 219.
 
В Южна Америка жертвите са предимно представители на коренното население, което се бори да запази земите си. Зад насилието най-често стоят големи компании, паравоенни групировки, престъпни организации и дори държавни органи. Най-много убити има във връзка с горското стопанство, следвани от водни проекти и земеделието, се казва в доклада.
 
Една от жертвите е Оскар Ейрауд Адамс от Мексико, който през септември миналата година беше застрелян пред дома си. Говорителят на племето Кумиай се бореше срещу недостига на питейна вода в мексиканския щат Баха Калифорния и обвиняваше местните власти, че са позволили на голяма пивоварна да ползва водоизточници, без да има обществено обсъждане.
 
В Колумбия насилието е дело най-вече на бивши военни, членове на антиправителствени организации, както и на държавните служби за сигурност. Изчислено на глава от населението най-опасната държава за екоактивистите е Никарагуа с 12 убити, следвана от Хондурас и Колумбия.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.