1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2.35 милиона души в Сомалия се намират в хуманитарна криза

2.35 милиона души в Сомалия се намират в хуманитарна криза

Снимка:

Мария Неделчева призова за конкретни ангажименти в борбата с корупцията и насилието

В Комисията по политически въпроси на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС беше разискван предстоящия доклад "Посрещане на политическата и хуманитарна криза в Сомалия: Предизвикателства за Европейския съюз и за групата на АКТБ". Евродепутатът Мария Неделчева е докладчик за парламентарната група на ЕНП по сюжета (докладчик в сянка).

Необходимостта от разработване на този доклад се предопределя от влошената ситуация в разкъсваната от война Сомалия. През февруари ООН съобщи, че условията на глад са приключили шест месеца, след като бяха обявени, но ситуацията остава бедствена, тъй като почти една трета от населението се нуждае от спешна хуманитарна помощ.

Мария Неделчева приветства инициативата на Комисията по политически въпроси за изработването на този доклад и наблегна на трудностите, с които Сомалия се сблъсква заради политическата ситуация в страната.

„Средната продължителност на живота е много ниска, детската смъртност е изключително висока, а достъпът до канализация ограничен. Смята се, че един милион души са разселени по територията на страната и те са най-уязвими, защото ежедневно страдат от нарушаване на човешките им права”, посочи евродепутатът.

Въпреки че рискът от глад бе значително намален, Мария Неделчева информира, че 2.35 милиона души в Сомалия се намират  в хуманитарна криза и са безсилни да посрещнат основните си нужди, като достъп до вода, храна, прилично жилище и достъп до основно здравеопазване.  

Между 27-ми януари и 2-ри февруари т.г., Службата за координация на хуманитарната помощ на ООН е установила 91 случая на насилие над жените (включително физически нападения, приключили с убийство) и домашно изнасилване. Това показва, че положението на жените е повече от критично, алармира г-жа Неделчева.

Тя отбеляза, че политическата ситуация се влошава и от ожесточени сблъсъци, пред които е изправено временното федерално правителство. Те са  предизвикани от радикални ислямистки бунтовници, като групата Ал-Shaab, свързани и подкрепяни от "Ал Кайда", които представляват реална заплаха от тероризъм в региона. Пиратството също води до опустошителни последици, създавайки пречки пред търговията в Сомалия и в Аденския залив като цяло.

„Не трябва да си затваряме очите и за положението в Сомалиленд, която обяви независимост и проведе забележителни президентски избори. Това показва, че изграждането на функционираща и стабилна държава е възможно. До този момент ЕС не е признал Сомалиленд, но е изключително важно да засегнем тези въпроси и да проучим възможностите за бъдещето на мира. Не трябва да забравяме, че най-важното е благополучието, предотвратяването на насилието и насърчаването на върховенството на закона”, призова Мария Неделчева.

Тя припомни, че през 2009 г. Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС прие резолюция за установяване и насърчаване на мира, сигурността, стабилността и управлението в Сомалия, за да се гарантира зачитането на човешките права и демократичните институции.

Мария Неделчева изтъкна и други приоритети в тази посока, като предоставянето на основни социални услуги и създаването на благоприятна среда за устойчив икономически растеж и справедливост, което ще подобри условията на живот на най-бедните и най-уязвимите. Според нея въпросите, свързани с равенството между половете, ХИВ/СПИН и предотвратяването на конфликти, трябва да бъдат интегрирани във всички сфери на действие.

„Време е да поемем конкретни ангажименти за справяне с тези проблеми и да работим заедно за подобряване на хуманитарната ситуация за всички уязвими хора,  да се борим срещу корупцията и да сложим край на насилието”, заключи Мария Неделчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.