1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 24 общини са разработили и приели програми за качество на въздуха

24 общини са разработили и приели програми за качество на въздуха

Проведе се работна среща на министър Нона Караджова и зам.-министър Евдокия Манева с кметовете на общини

Изпълнението на мерките, които общините са заложили в програмите си за качество на въздуха, и планираните от Министерство на околната среда и водите действия за подпомагане на общинските власти бяха отново обсъдени на работна среща на министър Нона Караджова и заместник-министър Евдокия Манева с кметовете на общини и представители на регионалните инспекции по околната среда и водите.

24 от общините, чиито данни за качество на въздуха се докладват в Европейската комисия, са разработили и приели своите програми. Три програми са пред приемане от общинските съвети, една е в процес на отстраняване на допуснати слабости и само една община, която има задължение да изготви и изпълнява програма за качество на атмосферния въздух, все още не е сторила това.

Министър Караджова отново подчерта сложността на проблема със замърсяването с фини прахови частици и необходимостта от последователни и целенасочени усилия за неговото решаване. Заместник-министър Манева акцентира върху правомощията и задълженията на общинските органи, произтичащи от законодателството, свързани с контрола, управлението и поддържането на качеството на въздуха на тяхна територия.

На срещата присъстваха представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, които представиха възможностите за финансиране по програми или проекти от тяхна компетентност за намаляване на емисиите на вредни вещества във въздуха.

МОСВ представи плановете за предприемане на действия на национално ниво, които да подпомогнат усилията на общините за решаването на проблема. В момента в министерството се работи по следните направления:

  • разработване на нормативен документ за ограничаване на съдържанието на сяра, пепел и влага във въглищата, които се продават на населението за битово отопление;
  • достъпност в реално време на данните от пунктовете за мониторинг на сайтовете на Изпълнителната агенция по околна среда, на регионалните инспекции и на сайтовете на общините;
  • създаване на система за предизвестяване за очаквани неблагоприятни метеорологични въздействия, която да подпомогне общините в процеса на вземане на решения (особено във връзка с организирането на пътния трафик);
  • извършване на оценка на приноса на емисии от природни източници върху нивата на фини прахови частици;
  • включване на качеството на въздуха като приоритет в следващия програмен период на Оперативна програма „Околна среда”.

Във връзка с незадоволителните резултати от мониторинга на качеството на въздуха, МОСВ отправи настоятелно искане към общинските власти, в най-кратък срок да направят анализ на планирането и изпълнението на мерките, свързани с:

  • поддържане и почистване на пътната инфраструктура;
  • оптимизация на транспорта в рамките на общината;
  • изпълнение на заложените мерки по промяна на горивната база.

От общините бе поискано също да бъде оценена ефективността на изпълнението на посочените мерки, като беше подчертано, че става дума за реално изпълнение, водещо до положителни резултати, а не за такова, с оглед отчитането на дейност на по-късен етап.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.