1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 3-ти юли е Международен ден за свят без найлонови торбички

3-ти юли е Международен ден за свят без найлонови торбички

Парти и фото маратон за деня без найлон

Екологично сдружение „За Земята“, Грийнпийс България, Млади За Земята и Сипи.еу организират заедно събитие за честване на деня под наслов „Парти и фото маратон за деня без найлон“.

Събитието ще се състои в парк Заимов и започва от 18:30 с музика и изненади.

Единственият задължителен аксесоар за присъстващите на купона е торбичка от плат за многократна употреба. В 19:00 ч. ще можете да гледате част от моноспектакъла “RED” на Радослав Йорданов.

Успоредно се организира и събитие във Варна – Рекорд за най-дълга платнена торбичка  от 19:30 ч. пред входа на Морската градина. Събитието е част от проекта „Морето не е за една ваканция“ към Младежката програма на Община Варна.

Защо се организира този световен ден и защо е важно да спрем употребата на пластмасови торбички и всякакви пластмасови изделия за еднократна употреба?

- Защото до момента в България мерките за намаляване на употребата на еднократни полиетиленови пазарски торбички няма успех. Забраната на тези торбички се подкрепя от европейското занконодателство и би била много по-ефективна мярка, ако я приложим в България.

- Ежегодно по света се използват до 1 трилион полиетиленови торбички, което се равнява на 1 милион всяка минута. Средностатистическият полезен живот на една полиетиленова торбичка трае 12 минути, след които тя се превръща в ненужен отпадък;

- В Европейския съюз годишно се употребяват 800 000 тона полиетиленови торбички за еднократна употреба, или 191 броя  на глава от населението, но от тях се рециклират едва 6%. Останалото количество приключва в най-добрия случай на сметищата, където често създава проблеми като запушва колекторните тръби за инфилтрат (вредните отпадни води от отпадъците), или замърсява околната среда не само в градовете, но и на отдалечени места в природата;

- Лекотата на полиетиленовите торбички позволява разпространението им надалеч - огромно количество отиват в световните морета и океани, където причиняват смъртта на над 100 000 морски животни годишно;

- Полиетиленовите торбички се произвеждат от невъзобновяеми и ограничени суровини – петрол и природен газ. 40 % от използвания петрол в световен мащаб отива за производство на пластмаса;

- Всяка година умират на 1 000 000 морски птици, заради погълната пластмаса, която объркват с храна;

- При изследвания на морската вода във всеки литър отношението на планктона и пластмасата е 1 към 6 в полза на пластмасата.

Всички тези ужасяващи статистики не са само цифри, а показват реален проблем, който всеки от нас може да предотврати, като спре използването на пластмаса за еднократна употреба и използва платнени торби, вместо найлонови.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.