1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 30% от океаните стават защитени територии

30% от океаните стават защитени територии

Към днешна дата само един процент от открито море се ползва от някаква защита

Минимум 30 процента от световните морски площи ще станат защитени територии. За това се споразумяха държавите членки на Обединените нации след преговори, продължили 15 години.
 
Целта на преговорите за първото международно споразумение за опазване на моретата и океаните беше създаването на защитени територии, както и определянето на процеси, които да позволят оценка на въздействието върху околната среда на икономически проекти, експедиции и други действия в тези води. Идеята е новото споразумение да гарантира защитата на биологичното разнообразие в открито море, което остава на две трети без законова рамка, тъй като не спада към ничии териториални води.
 
Предишните преговори през август миналата година приключиха без резултат, но сега договореният текст вече е окончателен, смятат от ръководството на ООН. Това означава, че по съдържанието няма да има нови дискусии, а формалното одобрение ще бъде постигнато, след като юристите го одобрят и след като бъде преведен на шестте официални езика на Организацията.
 
Към днешна дата само един процент от открито море се ползва от някаква защита, гарантирана от международни договори. Затова и природозащитници от години настояват за мерки, които да опазят морските пространства от опасностите, свързани с глобалното затопляне, замърсяването и прекомерния риболов. В тази връзка преговорите бяха най-вече по въпроса как да се определят териториите, които ще бъдат поставени под защита. Китай и Русия настояват това да става единодушно, което крие риска една държава да блокира всякакви решения. В постигнатото споразумение е записано, че ще е достатъчно, ако три четвърти от държавите в ООН гласуват „за“. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.