1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 53 язовира ще бъдат проверени в рамките на съвместната инспекция на МРРБ и МОСВ

53 язовира ще бъдат проверени в рамките на съвместната инспекция на МРРБ и МОСВ

До края на годината регистърът на всички заповеди за премахване на незаконни строежи ще бъде публикуван в интернет

53 язовира ще бъдат проверени в рамките на съвместната инспекция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това каза на пресконференция регионалният министър Росен Плевнелиев. Той заяви, че 14 лъча от проверяващи ще тръгнат към язовирите и припомни, че вече има 90 заповеди за премахване на строежи на язовир „Ивайловград” и има издадени 40 заповеди за забрана на ползване. 94 са заповедите за премахване на обекти по яз. „Искър”, 29 обекта са със заповед за премахване като до края на годината ще бъдат премахнати 20 незаконни строежи. Плевнелиев подчерта, че до края на годината регистърът на всички заповеди за премахване на незаконни строежи ще бъде публикуван в интернет.

На въпрос защо служители на НАП няма да участват в проверката, регионалният министър обясни, че те вече са си свършили работата при операцията за заснемане на имотите.

„За рибарското селище в Бургас имаме 225 заповеди за премахване, 147 заповеди са влезли в сила, а 23 обекта са премахнати. Започваме процедура за осъществяване на реалното премахване”, каза още той. Плевнелиев заяви, че на язовир „Ивайловград” няма нито един подаден сигнал за строителствата, които се осъществяват там. „Това ни възмущава. Това е задължение на кметовете, на главните архитекти, на областните управители, а няма нито един подаден сигнал. Може би, сега при проверката на тези 53 язовира, ще се натъкнем на много неподадени сигнали”, обясни още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.