1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 60,2% от българите смятат, че климатичните промени у нас се дължат на човешката дейност

60,2% от българите смятат, че климатичните промени у нас се дължат на човешката дейност

Близо 80% от хората подкрепят усилията на природозащитните организации да спрат застрояването на планините и Черноморието, сочи проучване

80% от българите не одобряват строежа на нови хотели, ски писти и спортни съоръжения в защитените територии на високите планини Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите. Това сочат резултатите от национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч” за международната природозащитна организация WWF, извършено в края на месец май.

Близо 80% от хората подкрепят усилията на природозащитните организации да спрат застрояването на планините и Черноморието.

Един от всеки двама българи смята, че най-сериозните проблеми на българската природа и околна среда са замърсяването на въздуха, на водата, изсичането и унищожаването на горите, както и замърсяването със смет и битови отпадъци. Всеки втори ги е посочил като най-драматични. 77,5% от българите смятат, че държавата не прави достатъчно за опазването на природата в България.

Най-важните природни ресурси на България са водите и реките, както и горите. На такова мнение са над две трети от българите. Следват обработваемите земи, планините и Черноморското крайбрежие.

Изследването показва, че за 60,2% от българите човешката дейност е причината климатът в България да се променя.

Всеки втори българин е чувал за кампанията „Часът на Земята” на WWF, по време на която хората угасват осветлението си за един час, за да покажат символично, че е време да се предприемат сериозни действия срещу климатичните промени.

Панда, пеликан и кафява мечка са сред фаворитите на хората, които искат да отделят собствени средства за опазването на рядък или застрашен животински вид. Половината българи биха дали средства, но признават, че не могат да си позволят това.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.