1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 65 язовира в Пловдивска област застрашават населените места под тях от заливане

65 язовира в Пловдивска област застрашават населените места под тях от заливане

Дигите на реките Марица, Чая и Чепеларска са увредени от добив на инертни материали

Добив на инертни материали е увредил диги на реките Марица, Чая и Чепеларска, каза кметът на община Садово Димитър Здравков. Той беше сред участниците в заседанието на Кризисния щаб в Пловдив, на което се обсъждат потенциалните опасности пред населените места в областта заради обилните снеговалежи, пише "Дневник".

Здравков припомни, че два пъти вече реките са излизали от коритата си и са заливали селищата на общината и пътищата, преминаващи оттам, като последно това е станало през 2005 г. Той е категоричен, че общините трудно ще намерят средства, за да възстановят дигите.

65 язовира в Пловдивска област застрашават населените места под тях от заливане, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб. В момента контролирано се изпускат яз. "Сушица" в община Карлово и язовирът до Сопот, тъй като те са над пределните нива. Всички останали язовири, особено големите, са под контрол и не са опасни при обилно снеготопене, обобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Въпреки това е било решено кметовете на потенциално застрашените населени места превантивно да отиграят системата за информиране при бедствия и плановете за евакуация, за да може да бъдат готови при реална опасност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.