1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 7 тона хартия е предала община Велико Търново в края на миналата година

7 тона хартия е предала община Велико Търново в края на миналата година

Идеята за разделното събиране е на PR-отдела и се прилага вече няколко години

7 тона хартия е предала община Велико Търново в края на миналата година. С парите от предадените листи и ненужни хартиени отпадъци служителите са закупили 30 дръвчета, които вече са засадени в квартал „Картала".

Идеята за разделното събиране е на PR-отдела и се прилага вече няколко години. Затова във всеки кабинет на администрацията има по един кашон, в който служителите оставят непотребните листи. Всяка вечер тази хартия се събира и отива в специално предназначени за целта контейнери.

Периодично фирма идва и прибира събраната хартия, обяснява изградената система говорителят на общината Иван Кръстев, цитиран от Дарик. Така за няколко години са засадени поне стотина дръвчета в различни паркове в старата столица.

Освен хартията, търновската община изхвърля разделно и електронните и електрическите устройства - дискове, дискети, зарядни, кабели, компютри, счупени скенери. Общината притежава сертификат 14 001, който я задължава да събира неизползваемите вече електронни устройства по определен начин -  специална компания ги разкомплектова и преработва и така на практика рециклирането е на 100%.

Това, което администрацията не изхвърля са картичките и поканите, които пристигат до кмета и неговия екип от Велико Търново и различните институции. В края на всяка година те се изпращат в Регионалния исторически музей. В отдел „Нова и най-нова история" пазят най-интересните картички, както и почти всички покани, защото те представляват хроника на събитията, случили се в старата столица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.