1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 70% от фермерите усещат последиците от климатичните промени

70% от фермерите усещат последиците от климатичните промени

В допитването бяха включени стопани от осем държави – Австралия, Бразилия, Китай, Германия, Индия, Кения, Съединените щати и Украйна

Какви са предизвикателствата, пред които са изправени фермерите по света? Какви са техните страхове и най-големи грижи? На тези въпроси отговориха стопани от осем държави, участвали в анкета, поръчана от голяма компания за препарати за растителна защита и медикаменти.
 
Растящото население на Земята изисква от стопаните все по-големи усилия, за да гарантират продоволствената сигурност. В същото време се засилва икономическият и общественият натиск. От една страна са високите разходи, сушите и наводненията, а от друга – очакванията за спазване на все по-строги екологични норми. Резултатите от анкетата показват пред кои предизвикателства са изправени фермерите в различните части от света.
 
В допитването бяха включени стопани от осем държави – Австралия, Бразилия, Китай, Германия, Индия, Кения, Съединените щати и Украйна, а сред анкетираните имаше както собственици на големи, така и на малки семейни ферми. 70% от тях посочват, че усещат последствията от климатичните промени, довели през последните години до загуби между 15 и 25%. Това превръща въпросите за климата в най-голямото предизвикателство, а на второ място с 55 на сто се нареждат цените на торовете. За 47% скъпата енергия е най-големият проблем, следват цените на препаратите за растителна защита и непостоянните доходи. За фермерите в Украйна най-голямото предизвикателство е войната.
 
На въпроса какво правят, за да намалят вредните емисии от селското стопанство, 43 на сто от фермерите отговарят, че отглеждат междинни култури, 37% изтъкват, че ползват биогорива и възобновяеми енергии, а една трета посочват, че работят с иновативни посевни материали, които не изискват много растителна защита.
Въпреки трудностите, пред които са изправени, фермерите в осемте държави гледат с оптимизъм към бъдещето. Една от надеждите им е, че науката ще е в състояние да предложи посевни материали за растения, които са по-устойчиви на екстремни метеорологични условия. Очакват и нови препарати, както и иновативни технологии за напояване и обработване на земята. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.