1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 700 нови дръвчета осигуряват бъдеще за царския орел

700 нови дръвчета осигуряват бъдеще за царския орел

Отглеждането на монокултури оказва силен неблагоприятен ефект върху биоразнообразието и природата

Между 15 ноември и 15 декември 2017 г. екип на БДЗП и доброволци от Тополовград засадиха общо 700 дървета (200 тополи и 500 дъбчета) в Натура 2000 зони „Сакар“, „Западна Странджа“ и „Дервентските възвишения“. Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след време да приютят гнезда на царски орли в короните си. Основните дървета, използвани за гнездене от вида, са именно тополите, следвани от различни видове дъб. Една от главните причини за увреждане на гнездовите местообитания на царския орел е масовото изсичане на тополите през последните 10-15 години.

Дъбовите дръвчета бяха засадени в ниви и обработваеми земи с цел да се създаде мозаечен хабитат, подходящ за различни видове дребни бозайници, птици и влечуги – важен източник на храна за царския орел. Отглеждането на монокултури оказва силен неблагоприятен ефект върху биоразнообразието и природата, като прави местообитанията на редица видове неподходящи за живот.

Засаждането на новите дървета е важна част от природозащитните дейности, извършвани по LIFE проекта „Земя за царския орел“, за подобряване на гнездовите и хранителните местообитания на вида. Залесени са общо 16 дка, като младите дръвчета бяха засадени на 16 различни площадки в трите проектни района, като 14 от тях са защитени с ограда, която да ги предпазва от стадата на местните фермери в първите години, които са най-критични за оцеляването им, но без да възпрепятства придвижването на дивите животни в района.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.